Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Nu avtäcks årets brunnslockspoesi på bokmässan i Göteborg

Nu avtäcks årets brunnslockspoesi på bokmässan i Göteborg

Den 22 september avtäcks Mariam Naraghis gjutna poesilock på bokmässan i Göteborg. Årets brunnslockspoet läser själv upp sin helt nyskrivna dikt under Rum för poesi torsdagen den 22 september klockan 16.00 Brunnslockspoesi är en del i Göteborgs Stads jubileumssatsning Rain Gothenburg.

Foto: Fatima Khalaf/Göteborg & Co.

I år blev det Mariam Naraghi som fick skapa en dikt med regnet som inspiration. Dikten har gjutits in i brunnslock som kommer att läggas ut på gator och torg för att upptäckas och läsas i generationer framåt, från Umeå i norr till Malmö i söder. Naraghi är född 1976, bosatt i Uppsala och har gett ut fem diktsamlingar.

Samtal om konst och stadsutveckling

Under Rum för poesi på Bokmässan i Göteborg kommer årets poesilock att avtäckas och Mariam läsa upp sin nyskrivna dikt. Dessutom blir det samtal om vad det innebär att skapa en dikt som gjuts i brunnslock och hur man kan nyttja konst i form av poesi till stadsutveckling och dra uppmärksamhet till regn och klimatanpassning.

Juryns motivering lyder: Mariam Naraghi är en av poesins uppmärksamma iakttagare. I sina dikter riktar hon blicken mot det till synes vanliga – gator, trädgårdar, arbete, fritid – och förmår fånga det i nya och oväntade ord. Med ett precist och lågmält lekfullt bildspråk skildrar hon så en samtida svensk vardag, i vars glipor man stundom kan skymta både historien och den stora världen.

2022 års jury bestod av Lina Ekdahl, Per Bergström, Helena Fagertun, Malte Persson, Magnus Mott och Jens Thoms Ivarsson.

Det är fjärde året som en brunnslockspoet utses för att skriva en dikt där inspirationen är kopplad till regn. Tidigare Brunnslockspoeter är Lina Ekdahl (2019), Gunnar D Hansson (2020) som valde att kliva åt sidan för att lyfta fram Anna Greta Wide och Malte Persson (2021).

Del av jubileumssatsningen Rain Gothenburg

Idén med brunnslockspoesi föddes 2018 då Göteborgs Stads jubileumssatsning Rain Gothenburg fick möjligheten att göra något på de brunnslock som gjuts och läggs ut i staden.

-Genom att använda en tidigare outnyttjad yta tas poesin till platser dit den annars sällan når. Här möter de poetiska orden och uttrycket det tunga och hårda gjutjärnet, säger Jens Thoms Ivarsson, konstnärlig ledare för Rain Gothenburg.

Brunnslockspoesi tar poesin till gatan och skapar samtidigt medvetenhet om den dolda infrastrukturen under mark. En infrastruktur som ger oss rent vatten och som transporterar bort både regnvatten och avloppsvatten för att renas och slutligen hamna i våra sjöar och hav.

Brunnslockspoesin sprids vidare

Brunnslockspoesin har nu etablerat sig och sprids vidare ut i Sverige. Förutom Göteborg anslöt sig under 2021 även VA SYD – som omfattar kommunerna Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö i Skåne. Och i år 2022 så är det Vakin i Umeå som går med som partner i Brunnslockspoesin.

–Vi hoppas att fler städer vill vara med och lyfta fram poesin och regnet på detta sätt till sina medborgare och besökare. Tänk att få bli årets Brunnslockspoet och att ens dikt läggs ut i hela Sverige. Med tanke på att locken ligger i cirka tre generationer är det verkligen en stor ära! säger Magnus Mott, tidigare projektledare för Rain Gothenburg.