Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Fullt ös på Unimeet Gothenburgs välkomstkväll

Fullt ös på Unimeet Gothenburgs välkomstkväll

Det pratades alla möjliga språk på Världskulturmuseet när Unimeet Gothenburg hälsade över 500 internationella studenter, personal och forskare välkomna till Göteborg. Välkomsttal från Göteborgs borgmästare och tillika ordförande i stadens kommunfullmäktige, paneldiskussioner med representanter från Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola, SKF, Mycorena och Göteborg & Co, mingelaktiviteter, musikframförande och tävlingar stod på schemat.

Studenter och personal från hela världen samlades under kvällen för att delta på olika aktiviteter. Foto: Happy Visuals.

− Vi flyttade hit för en vecka sedan från Belgien och ska läsa en Erasmus termin inom journalistik på Göteborgs universitet, säger Ysaline Despontin och Hippolyte Waiengnier.

Utöver vädret som tycks kallare än i Bryssel ser duon fram emot att lära staden och få träffa andra studenter under kvällen.

Ysaline Despontin och Hippolyte Waiengnier ser fram emot att få lära staden. Foto: Happy Visuals.

Sedan 2020 satsar Unimeet Gothenburg på att välkomna internationella studenter till Göteborg med ambitionen att stärka stadens möjligheter att konkurrera som internationell kunskapsstad. Satsningen riktar sig även till forskare och internationellt rekryterad personal som arbetar på Göteborgs universitet och Chalmers. Under kvällen träffar vi en av dem, Carolin Behrens från Tyskland, som forskar på Service Management and Logistics på Chalmers.

−  Jag har varit i Göteborg i tio dagar och tycker redan om stadens atmosfär. Jag skulle vilja bredda mitt nätverk samt komma i kontakt med näringslivet i Göteborg. Dessa typer av evenemang är därför 100% relevant för mig och alla oss internationella forskare.

Caroline Behrens tycker redan om stadens atmosfär. Foto: Happy Visuals.

På välkomstkvällen ställde även ett tjugo-tal samarbetspartners såsom löparskoföretaget Icebug som ville presentera Forest Femmes ut: en gratis löpargrupp som arrangerar olika evenemang alltid med hållbarhet och miljö i åtanke.

− Vi är här ikväll för att locka ut fler människor i skogen. Vi brinner för rörelse och vill att alla ska känna hur skönt det är att springa året runt i skogen. När man kommer som internationell student kan det vara svårare att hitta till olika träningsgrupper, därför vill vi bjuda in alla till vår gratis löpargrupp så att de känner sig välkomna, säger Evelina Järvinen från Icebug.

Evelina Järvinen vill, tillsammans med löpargruppen Forest Femmes, locka flera till att springa i skogen året runt. Foto: Happy Visuals.

Kulturförvaltningen är också med under kvällen med representanter från både Röhsska Museet och Göteborgs Konstmuseum. Att visa det kulturliv som Göteborg har att erbjuda till internationella målgrupper är väldigt viktigt.

− Det som är Göteborg idag byggs på historia från hela världen. Det ger internationella studenter igenkänning, mer kunskap och förhoppningsvis lust att upptäcka mer, säger Linda Noreen från Göteborgs Konstmuseum.

Besökarna under 20 år har gratis tillgång till stadens alla museer och konsthall. Är man över 20 år ger årskortet för 120kr obegränsad entré till alla museer. Se mer information här.

Kvällen avslutas med en konsert från Steget och många bilder togs vid selfie-väggen som lyfter destination Göteborg. Där kunde även deltagarna vinna fina priser från bland annat Fysiken.

Vid selfie-vägen kunde deltagarna tävla med sin bästa bild och vinna fina priser. Foto: Happy Visuals.

Välkomstkvällen projektleds av Unimeet Gothenburg, en satsning från Näringslivsgruppen Göteborg i samarbete med Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet.