Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Ny utställning + nyinvalda artister till Swedish Music Hall of Fame på Stadsmuseet

Ny utställning + nyinvalda artister till Swedish Music Hall of Fame på Stadsmuseet

Onsdagen den 15 juni öppnar utställningen Swedish Music Hall of Fame Göteborg på Stadsmuseets innergård, som sätter ljuset på några av Göteborgs unika musikartister. Välkommen till en pressvisning anordnad av Swedish Music Hall of Fame, då årets inval av artister kommer att tillkännages.

Några av artisterna som presenteras i utställningen: Karin Dreijer, Fotograf: Ninja Hanna, Nationalteatern, Fotograf: TT, Broder Daniel, Fotograf: Fredrik Sandberg /TT Doris Fotograf: Sjöbergs Bildbyrå.

– Göteborg har en betydande och stark musikhistoria, i flera decennier har staden haft en levande musikscen och vi är glada över att Swedish Music Hall of Fame-utställningen kommer hylla invalda artister som har anknytning till vår stad, säger Anna Trapp Axvi, evenemangsutvecklare på Göteborg & Co.

I sommar fortsätter Stadsmuseet att sätta ljuset på Göteborgs unika musikliv och historia genom en ny skärmutställning utomhus. I text och bild presenteras artister som Karin Dreijer, Håkan Hellström, Nationalteatern, Broder Daniel, Doris med flera, som alla blivit invalda i Swedish Music Hall of Fame.

– I kölvattnet av Stadsmuseets uppmärksammade utställningar Musiklivet Göteborg och Freddie Wadlings kabinett är det roligt att återigen få fokusera på Göteborg som musikstad. I utställningen på vår innergård kommer besökaren att kunna läsa, titta och lyssna på musik av några av våra mest framgångsrika artister, säger Helena Joelsson Ekström, chef för utställningar vid Göteborgs stadsmuseum.

Artister med Göteborgskoppling

Texterna har skrivits av musikjournalisterna Jan Gradvall, Anna Charlotta Gunnarsson och Fredrik Strage och artisterna som presenteras har alla en koppling till Göteborg som musikstad. Utställningen är en del av den större utställning som tidigare visats på ABBA-The Museum och Scenkonstmuseet i Stockholm.

– Göteborg har alltid varit en fantastisk musikstad och att nu få visa en specialversion av vår utställning över invalda på plats i Göteborg känns både kul och helt i linje med vår ambition att nå ut i hela landet med Sveriges populärmusikhistoria. Genom att utställningen har ett lite extra stort fokus på invalda från Västsverige blir det också tydligt vilket nav Göteborg är och alltid har varit för det svenska musikundret, säger Peter Elam Håkansson, ordförande i Musikskattens hus som står bakom SMHOF.

Årets nyinvalda artister presenteras på Stadsmuseet

Den 15 juni tillkännages årets inval till Swedish Music Hall of Fame via en pressträff på Stadsmuseet. Årets artister kommer också att synas i en del av utställningen på museet.

Utställningen pågår 15 juni–30 december 2022 och sker i samarbete med SMHOF och Göteborg & Co.

FAKTA: SWEDISH MUSIC HALL OF FAME

Swedish Music Hall of Fame är en musikalisk samlingsplats dedikerad svensk populärmusik och en utmärkelse som instiftats med syfte att hylla dem som haft betydande inflytande över dess utveckling. Bakom initiativet står den fristående och ideella insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus. För att bli invald i Hall of Fame måste skivdebuten ha skett minst 20 år innan utdelningen. Detta för att säkerställa ett bestående historiskt värde.

PRESSTRÄFF

Onsdagen 15 juni kl 8.00

Årets nyinvalda artister tillkännages av Swedish Music Hall of Fame, artister på plats för intervjuer.

Utställningen på museets innergård med tidigare pristagare öppnar.

Anmälan till pressträff och bokning av intervjuer med artister:

Ebba Lindqvist, PR Swedish Music Hall of Fame, brev@ebbalindqvist.se, 070-480 33 00

Frågor om utställningen på Stadsmuseet:

Isa Andersson, presskommunikatör Göteborgs stadsmuseum, isa.andersson@kultur.goteborg.se, 0702-13 6514

Helena Joelsson Ekström, chef för utställningar Göteborgs stadsmuseum, helena.joelsson.ekstrom@kultur.goteborg.se, 076-11 59 085