Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Sveriges vassaste unga entreprenörer är nu korade

Sveriges vassaste unga entreprenörer är nu korade

23–24 maj ägde SM i Ung Företagsamhet rum i Göteborg för första gången. Det blev ett mycket lyckat SM med drygt 800 elever, 226 UF-företag och många besökare under två fullpackade dagar på svenska Mässan.

H.K.H Prins Daniel hälsade på SeaToTree UF, årets UF-företag för Göteborgsregionen. Foto: Ung Företagsamhet.

Mästerskapet invigdes av bland annat H.K.H Prins Daniel i en kongresshall full av glada elever redo att kämpa för sin idé, sin skola och sin region. Det stora SM-guldet i kategorin årets UF-företag togs av UF-företaget Noll Deponi från Gnosjö. Emil Falk, Selma Hästmark och Lucas Rundén i Noll Deponi UF utvecklade en maskin som minskar återvinningscentralernas deponi med 50 procent.

– Det känns helt fantastiskt! Vi är stolta och hedrade med tanke på alla duktiga företagare som har deltagit i SM. Men vi har haft duktiga rådgivare som har coachat oss och vi har spenderat mycket tid på vår affärsidé, säger Emil Falk, vd på Noll Deponi UF.

Emil Falk, Selma Hästmark och Lucas Rundén i Noll Deponi kommer att representera Sverige på EM finalen i Tallinn. Foto: Ung Företagsamhet.

Affärsidén, en maskin som separerar glas från dörr- och fönsterkarmar, föddes efter ett besök på en återvinningscentral. Där berättade personalen att deras största problem var deponin, avfall som inte kan återvinnas eller återanvändas, och att hälften av avfallet är just fönster och dörrar med glas i då det inte gick att separera på något bra sätt. Företaget löser detta problem på ett förtjänstfullt sätt, genom att krossa glaset i fönsterrutan. Tack vare segern i årets UF-företag får de nu representera Sverige i EM finalen i Tallinn 12–14 juli.

Två priser till Göteborg

Göteborg tog hem två guldpriser. Bella Gillenäng från Mimers Hus Gymnasium korades årets UF-lärare och företaget Gottlery AB som startade av Tilde Wissmar som ett UF-företag fick ”Från UF till AB-stipendiet” utmärkelsen. ”Det var hårdkonkurrens” säger Tilda Wissmar efter att ha mottagit stipendiet.

Näringslivsgruppen är sedan starten partner till Ung Företagsamhet. Göteborg & Co var tävlingsvärd för tävlingskategorin årets UF-hantverkare som utsåg Kostersalt UF från Strömstad som vinnare. 

Se alla vinnare och nominerade här.