Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Partierna valspurtar på Frihamnsdagarna

Partierna valspurtar på Frihamnsdagarna

Den andra upplagan av Frihamnsdagarna arrangeras 25–27 augusti och än finns chans för företag och organisationer att anmäla sig till programmet. Valåret 2022 utökas evenemanget till tre dagar och företrädare för alla politiska partier i riksdagen kommer att hålla tal.

− Näringslivsgruppen Göteborg & Co och Göteborgs 400-årsjubileum ser Frihamnsdagarna som en viktig byggsten i arbetet för ett inkluderande och välkommande Göteborg. I de seminarier vi står bakom kommer ämnena kretsa kring kompetensförsörjning av och för unga, psykisk hälsa och ungt inflytande. Genom att lyfta fram en rad olika aktörer som vi samverkar med vill vi ge dem möjlighet att prata om och kring frågorna utifrån deras perspektiv, säger Christian Westerberg, Näringslivsgruppen Göteborg & Co.

Frihamnsdagarna är en folkfest som går av stapeln för andra året i rad på Bananpiren i centrala Göteborg den 25–27 augusti. Programmet består av seminarier, workshopar och politiska tal. Det är öppet för företag och organisationer att anmäla sig för att lyfta samhällsfrågor. I år är det extra fokus på valet den 11 september. 

− Med bara två veckor kvar till valet blir Frihamnsdagarna i augusti den hetaste platsen i Sverige för politik och demokratiska samtal, säger David Björneloo, initiativtagare och verksamhetsledare på Frihamnsdagarna.

Sju partiledare har bokat in sig för att hålla tal. Ulf Kristersson, Moderaterna är först ut av de politiska talen på torsdagen. På fredagen talar bland andra Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Centerpartiets Annie Lööf. Lördagens program omfattar tal av Mikael Damberg för Socialdemokraterna, Miljöpartiets Märta Stenevi samt Liberalernas Johan Pehrson. Dessutom talar representanter för alla partier i Göteborgs kommunfullmäktige.

Utöver de politiska talen består Frihamnsdagarna av ett program på flera scener med seminarier, workshopar, debatter och live-poddar samt kulturframträdanden. Bland arrangörerna på scenerna finns såväl små föreningar som stora företag och offentliga aktörer. Det går att anmäla sin programpunkt även efter att den officiella anmälningstiden går ut den 15 maj, men då i mån av plats.

– Vi välkomnar alla som vill dela med sig av goda idéer, diskutera ett samhällsproblem eller lyfta fram röster som sällan hörs i det demokratiska samtalet, säger David Björneloo.

Samarbete bakom den västsvenska mötesplatsen

Målet med Frihamnsdagarna är att stärka demokratin och åstadkomma samhällsförändring genom att ge möjlighet till samtal. Evenemanget har cirka 30 partnersamarbeten och ett hundratal medverkande organisationer, varav många är ideella initiativ.

– Vi skapar Frihamnsdagarna i samarbete med en lång rad organisationer. Det finns en stark tradition i Göteborg av samverkan mellan offentlig sektor, privat näringsliv och akademin. Alla föreningar som medverkar representerar civilsamhället, vilket ger Frihamnsdagarna en ännu starkare grund, säger David Björneloo.