Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Hållbarhet i fokus när över 200 UF-företag gör upp i SM i Ung Företagsamhet i Göteborg

Hållbarhet i fokus när över 200 UF-företag gör upp i SM i Ung Företagsamhet i Göteborg

Minska matsvinn, återvinna material och återbruk. Hållbarhetstrenden är stark när över 200 UF-företag ska kämpa om segern i SM i Ung Företagsamhet 2022. 23–24 maj hålls tävlingarna för första gången i Göteborg, på Svenska Mässan.

Elever som tävlar i Ung företagsamhet. Foto: Sune Chee.

− Vi är oerhört stolta och glada över att välkomna SM i Ung Företagsamhet till Göteborg. Att få hit Sveriges bästa unga entreprenörer och ta del av deras idéer är en ynnest och visar på vikten av entreprenörskap i skolan som en viktig pusselbit för den framtida kompetensförsörjningen. Samtidigt har vi möjligheten att visa upp den innovativa och hållbara Göteborgsregionen för nästa generations entreprenörer. Under den regionala tävlingen där UF-företaget SeaToTree tog hem guldpriset som Årets UF-företag, var det väldigt tydligt att hållbarhet stod i fokus för alla elever, säger Christian Westerberg, projektledare på Näringslivsgruppen på Göteborg & Co.

SM i Ung Företagsamhet hålls 23–24 maj på Svenska Mässan och består av två delar. Dels ställer 226 UF-företag ut sina företagsidéer och produkter i mässhallarna, där allmänheten är välkommen, dels tävlar företagen om SM-guld i 16 olika kategorier. Varje tävlingskategori har en jury med representanter från näringslivet som väljer ut de skarpaste företagen.

För att kvalificera sig till SM har UF-företagen först behövt kvala via regionala tävlingar. Den mest prestigefyllda kategorin är ”Årets UF-företag” där segrarna även får representera Sverige i EM, Gen-E, i Tallinn senare i sommar. Förra året vann Shear Joy med sin affärsidé om att tillvarata överbliven ull och av denna skapa trädgårds- och hemprodukter.

Och hållbarhets- och miljötänk är en fortsatt stark trend bland årets finalister.

Affärsidéer som kretsar kring allt ifrån att ta hand om olika typer av matsvinn, restprodukter till att återbruka och återvinna material finns exempelvis hos drygt hälften av de 38 finalisterna i “Årets UF-företag”. Men det finns även gott om andra spännande affärsidéer kring samhälls- och stadsutvecklingsutmaningar hos de deltagande UF-företagen.

Från UF till AB

− Nu kan vi ge hela Västsverige en inblick i framtidens entreprenörer, visa på företagsamhet, innovationskraft och hur barn och ungdomar utvecklar sina entreprenöriella förmågor. Dessutom är det ju en möjlighet att få träffa Sveriges bästa UF-företagare. säger Isabelle Svahn, tf. regionchef på Ung Företagsamhet Göteborg. 

Det finns många exempel på framgångsrika företag som har börjat sin resa som UF-företag däribland Locker Room Talk, som även vann ”Årets UF-företag” 2017, Färsking, Quinyx och RedLocker.  

Mässgolvets öppettider:

Måndag 23 maj, kl.18:30-21:00
Tisdag 24 maj, kl.09:00-15:00