Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Göteborg lanserar cirkulärt system för engångsfri take-away

Göteborg lanserar cirkulärt system för engångsfri take-away

Foto: Peter Kvarnström / Göteborg & Co AB

Nu lanserar Göteborg, som första stad i Sverige, ett cirkulärt system för engångsfri take-away i staden. Panter, som systemet heter, ska genom enkla lösningar minska nedskräpning och underlätta för caféer och restauranger, och såklart även för besökare, att bli mera hållbara.

Steget före lagkrav
I januari 2024 träder lagen i kraft att restauranger och caféer ska erbjuda flergångsalternativ. Göteborg vill gå före och stötta staden och näringen genom att ta fram en lösning som ska underlätta för alla stadens aktörer.

– Vår förhoppning är att vi kan inspirera andra städer att göra detsamma. Det finns bara fördelar! Med mindre nedskräpning får vi en fin stad och en smartare resursanvändning, säger Filip Eklund, hållbarhetsutvecklare på Göteborg & Co som projektlett arbetet med implementeringen från stadens sida.

Vad är Panter?
Panter är ett cirkulärt flergångssystem framtaget av företaget TINT, som består av muggar och tallrikar. Panter innebär att kunden som köper mat eller dryck får en flergångsbehållare som kopplas ihop med förpackningen via en QR-kod. Sedan kan kunden lämna tillbaka behållaren på valfri restaurang eller kafé som ingår i systemet. 

– Panters unika system är helt i linje med vad vi vill uppnå med vårt hållbarhetsarbete i staden, då de återanvändningsbara lådorna och muggarna bidrar till en bättre miljö redan efter 20 användningar. Förpackningarna kan användas hundratals gånger och när de inte längre håller måttet tas de tillbaka till fabriken där de återvinns och blir nya behållare, fortsätter Filip Eklund.

Möjligheten till engångsfria evenemang
Systemet som nu lanseras är en viktig pusselbit i stadens strävan att skapa engångsfria evenemang i Göteborg. Sedan 2016 har man testat och försökt att skapa förutsättningar för evenemang utan engångsartiklar. Panter blir en viktig del i den strävan.

I helgen testades Panter på Scandinavium under Miriam Bryants konsert och under närtid är förhoppningen att det ska testas, anpassas och implementeras på många fler evenemang.

På följande ställen går det att använda sig av Panter från och med lanseringen:
Waste, Ooto, L’s Kitchen och Café St. Agnes. Ambitionen är nu att fler restauranger och caféer ska ansluta sig och att många börjar använda Panter.

Panter är ett samarbete med Göteborgs Stad, Göteborg & Co, Got Event, Avenyföreningen, Innerstaden Göteborg och Nordstan Göteborg samt med stöd från Naturvårdsverket.

Läs mer här!