Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Richard Dawkins inviger Vetenskapsfestivalen i Göteborg – en hyllning till vetenskaplig debatt och att göra det okända känt

Richard Dawkins inviger Vetenskapsfestivalen i Göteborg – en hyllning till vetenskaplig debatt och att göra det okända känt

Under invigningen av Vetenskapsfestivalen den 3 maj gästar den internationellt hyllade, mångprisbelönte författaren och evolutionsbiologen Richard Dawkins Göteborg. Årets tema för Vetenskapsfestivalen är ”Det okända”. Dawkins föreläsning är i enlighet med temat och understryker vikten av att jaga efter kunskap.

Foto: Fri Tanke

Richard Dawkins, bland annat känd för sin bok Den själviska genen, är ett av de tyngsta och mest kända namnet inom populärvetenskap och har dedikerat sin karriär till kampen mot vidskepelse och pseudovetenskap. Invigningen av Vetenskapsfestivalen kommer att inledas med en föreläsning av Dawkins, där utgångspunkten är frågeställningen ”Vad skulle vi berätta för utomjordingar, om vi skulle träffa dem? Vad hade vi haft gemensamt, skulle de hylla sin motsvarighet till Einstein eller Darwin?”.

− Dawkins är en av de allra största inom populärvetenskapen. Precis som vi på Vetenskapsfestivalen älskar han att tillgängliggöra kunskap och angelägna frågor, säger Jenny Hultén, konstnärlig ledare för Internationella Vetenskapsfestivalen Göteborg på Göteborg & Co.

Efter föreläsningen bjuds bland andra Farshid Jalalvand, forskare inom mikrobiologi, in till ett samtal tillsammans med Richard Dawkins och fortsätter med en diskussion på temat.

− Jag tycker årets tema är ett av de mest centrala teman inom vetenskap: att identifiera det okända, medge att det finns, förhålla sig till det vetenskapligt och försöka göra det o-okänt, säger Farshid Jalalvand.

Under kvällen uppträder även den sydkoreanske multiinstrumentella kompositören Park Jiha med musik från sitt nysläppta album, The Gleam. Konserten genomförs i samarbete med Clandestino Institut.

Som vanligt är Vetenskapsfestivalens invigning gratis och öppen för alla, något som är möjlig tack vare generöst bidrag från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur. 

− Vetenskapsfestivalen gör ett fantastiskt och viktigt arbete med att presentera vetenskap och väcka, inte minst de ungas, nyfikenhet och intresse för utbildning och forskning. En invigning med framstående och inspirerande talare och spännande musikalisk inramning sätter tonen för hela festivalen och bidrar till att fler upptäcker den. Det är vi glada att kunna bidra till, kommenterar Madeleine Olsson Eriksson, ordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Invigningen av Vetenskapsfestivalen hålls på Gothenburg Film Studios tisdag den 3 maj, med starttid 17:00. Eventet är gratis och öppet för alla, men man behöver boka biljett på förhand. Bokning av biljett görs på https://www.eventbrite.se/e/richard-dawkins-what-shall-we-tell-the-aliens-tickets-292275543017. Det går också att se invigningen på: https://www.vetenskapsfestivalen.se/