Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Vetenskapsfestivalen 25 år – hur gick det?

Vetenskapsfestivalen 25 år – hur gick det?

I år gjorde Vetenskapsfestivalen sin tjugofemte festival och har sedan starten arbetat för att göra vetenskap och forskning tillgänglig för fler på roliga och inspirerande sätt.

Med LiveLabbet vill Vetenskapsfestivalen bidra till att ge lärare och elever inspiration och nya perspektiv. Foto: Marie Ullnert.

Årets digitala upplaga bjöd på ett brett utbud och invigdes av professor Jennifer Doudna, ett av världens främsta forskarnamn som tilldelats Nobelpriset i kemi för CRISPR/Cas9 2020. Det blev ett samtal om livet, forskning och framtiden som passade bra ihop med året tema Level up. Några andra höjdpunkter var Svenska skolcupen i E-sport och LiveLabbet, livesända vetenskapsshower med hög interaktivitet i skolprogrammet. Populäraste i programmet för alla var programpunkten Rent och smutsigt med Årets Göteborgare – Agnes Wold med närmare 1500 tittare.

Festivalen lyckades nå en större publik och en större andel än tidigare år var personer utanför Göteborg och Västra Götalandsregionen. Totalt landade antal besök i alla festivalens program på 56 000, med besökare från 25 olika länder. Lärare och elever från nästan 300 orter runt om i Sverige deltog i skolprogrammet som totalt hade ett deltagarantal på över 37 000. I alla program fanns möjlighet för besökarna att ställa frågor och interagera med den som höll i programpunkten. Snittiden som en besökare deltog var 45 minuter, genomsnittligt räknat på programmen för skola, allmänhet och bransch.

Det senaste året har snabbat på utvecklingsprocessen mot vad som ska bli framtidens Vetenskapsfestival. Troligen ser nästa år annorlunda ut, förhoppningsvis går det åter att samla vetenskapsintresserade på plats i Göteborg. Samtidigt kommer den digitala delen av festivalen att finnas kvar som är viktig del i att göra forsk­ning och vetenskap tillgänglig för fler.