Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Hack the Crisis – var står företagen ett år senare?

Hack the Crisis – var står företagen ett år senare?

Till följd av Covid-19 pandemin arrangerades under våren 2020 det stora nationella hackathonet ”Hack the Crisis”. Många av de teams som deltog har kommit långt och lanserat produkter och tjänster i kampen för återhämtning efter krisen. Ett år senare följer vi några av dem.

På initiativ av Regeringskansliet och DIGG (Myndigheten för Digital Förvaltning) arrangerades i april 2020 Hack the Crisis – Sweden av Hack for Sweden, AI Sweden och Openhack. Foto: Branimir Balogović

− Hackathon är en högaktuell arbetsform för att skapa nya idéer som kommer att finnas kvar i framtiden. Det tillåter deltagarna att mötas över gränserna mellan den fysiska och den digitala världen och kopplar ihop medverkande från olika länder i en gränslös värld, säger Jan Burenius, ordförande i Göteborgsföretaget Openhack.

På initiativ av Regeringskansliet och DIGG (Myndigheten för Digital Förvaltning) arrangerades i april 2020 Hack the Crisis – Sweden av Hack for Sweden, AI Sweden och Openhack. Syftet var att hitta lösningar till utmaningarna samhället och näringslivet stod inför. Över 7 400 personer från 90 länder hackade tillsammans med fokus på de tre huvudspåren ”Rädda liv”, ”Rädda samhället” och ”Rädda näringslivet”.

Från AI till läxhjälp och utsatthet

VoiceMed var en av vinnarna i Hack the Crisis. Genom en webbapplikation där ett AI program analyserar andningen, hostan och rösten genereras data för att identifiera om personen har Covid 19. Efter ett år av utveckling befinner sig programmet nu i en fas av kliniska tester i flera europeiska länder.

−  Just nu inväntar vi vår medicinska certifiering och siktar på att börja sälja vår produkt i juni. Vårt mål är att lansera en lösning för massiv screening. Varje kommun, evenemangsarrangör, flygplatser mm. skulle kunna testa sig med VoiceMed. Detta är för att hjälpa till att förstå den nuvarande nivån av pandemin, kontrollera den och undvika nya vågor, säger Arianna Arienzo, VD och initiativtagare för VoiceMed.

I en annan tävlingskategori har projektet DoTheMath fokuserat på att kostnadsfritt hjälpa och stötta skolelever med digital läxhjälp. När studier visar att distansundervisning har försämrat motivationen och därmed skolresultat för vissa elever (främst i särskilt utsatta område) är det ännu viktigare att få tillgång till extra stöd från ett nätverk av engagerade volontärlärare, universitetsstudenter och pensionärer.

− I Hack the Crisis utvecklades vår egen app som gjorde det både enklare och säkrare för eleverna att få hjälp. Vi har nu över 29 000 medlemmar och vår målsättning är att fortsätta nå ut till så många som möjligt.  Alla ska ha rätt till det stöd de behöver i sin utbildning och därför är det viktigt för oss att, tack vare det ideella engagemanget från våra hjälpare, fortsätta erbjuda gratis läxhjälp, säger Julia Gomér Torp, ideell administratör på DoTheMath.

Till följd av pandemin har våld i nära relationer ökat. Projekten BrightAct och Borta bra men hemma värst agerar för att öka medvetenheten samt sätta ljus på hur man kan få hjälp om man själv befinner sig i en liknande situation, eller kunna hjälpa andra. Filmen Borta bra men hemma värst har under året nått över 18 000 personer och även spridits till Tyskland.

BrightAct har skapat en prisbelönt app som ger ett säkerhetsnät för personer som utsätts för våld i nära relationer och arbetar för fullt med utvecklingen framåt.

− Det är mycket som har hänt under ett år, berättar Sofie Wahlström, grundare av BrightAct. Vi initierade ett pilotprojekt i samarbete med Helsingborg och beviljades precis ett 1-årigt stöd från Vinnova för att bygga en datavisualisering för systematisk uppföljning till offentlig sektor. Tillsammans med Typeform har vi utvecklat ett digitalt verktyg som heter Dear Neighbor för att utbilda och informera om hur omgivningen kan stödja våldsutsatta individer. Målet för BrightAct är att arbeta preventivt och att bryta våldscykeln för utsatta individer säger Sofie Wahlström.

West Coast Hack for Impact

Som en fortsättning av Hack the Crisis föddes det göteborgska initiativet West Coast Hack for Impact som initierades av Openhack och Volvo Cars Corporation. Flera aktörer i göteborgsregionen gick samman och samarbetade kring att stötta entreprenörerna från Hack the Crisis att genomföra sina idéer och skapa värde.

− West Coast Hack for Impact startade för att stötta några av de deltagande teamen med ett mål i sikte: att omsätta affärsidéer till verklighet. Det var viktigt att hålla engagemanget uppe och ge möjlighet till alla fantastiska idéer som kom fram under Hack the Crisis att vidareutvecklas, säger Thomas Andersson, Vice President på Volvo Cars Corporation och en av initiativtagarna till West Coast Hack for Impact.

Näringslivsgruppen Göteborg & Co är stolt partner till Openhack, en av initiativtagare till Hack the Crisis och West Coast Hack for Impact.