Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • LiveLabbet är här – en experimentell nyhet i Vetenskapsfestivalens skolprogram

LiveLabbet är här – en experimentell nyhet i Vetenskapsfestivalens skolprogram

Årets skolprogram bjuder på vetenskapsshower online i nya LiveLabbet. Den 12–14 april får grundskoleklasser chansen att laborera i interaktiva livesända shower med Universeum, AstraZeneca, Nobel Prize Organization och Tom Tits Experiment. Programledare är Leila Trulsen känd från SVT och UR. Vetenskapsfestivalen i Göteborg hålls för 25:e gången och pågår 12–18 april.

Programledaren Leila Trulsen.

Meka med mekanismer, experimentera kring koldioxidens olika egenskaper och var med och gör en dystopi till utopi. Det är vad grundskoleklasser får labba med i Vetenskapsfestivalens nya online-satsning LiveLabbet.

– LiveLabbet är som en fortsättning av vår populära experimentverkstad som vi har kört under många år. Förra året fick vi ställa in den på grund av pandemin och inte heller i år kan vi genomföra den. Men nu finns LiveLabbet, som är digitalt och samtidigt väldigt interaktivt säger Kajsa Ottis, projektledare på Göteborg & Co för LiveLabbet.

Under LiveLabbet hittas många kända namn, från SVT:s programledare Leila Trulsen till tunga namn inom forskningsvärlden. Dessutom bjuder Nobel Prize Organization i Stockholm, i samarbete med Göteborgs universitet och Bolins Center vid Stockholms universitet, in högstadieelever som medforskare. Tillsammans ska de medborgarforska och skapa en utopi från en dystopi.

­– Det här ämnet känns väldigt aktuellt, vi är mitt i en pandemi och en klimatkris. Dystopier är också populära teman inom filmer, tv-spel och böcker. Tillsammans med eleverna kommer klimatforskare och litteraturvetare att undersöka hur dessa kriser påverkar unga. Det ska bli jätteroligt att möta eleverna och se vad vi kan skapa tillsammans säger Annika Hedås Falk, utbildningschef, Nobel prize Museum.

Under ett år när det härjar en pandemi är det digitala en självklarhet. Men planerna för LiveLabbet sträcker sig bortom pandemin.

– Planen för LiveLabbet är helt klart att fortsätta fler år och att detta onlinekoncept ska bli ännu större, även efter pandemin. Något väldigt positivt med att erbjuda en digital festival är att vi når fler elever och skolor nu. Det finns inte längre några geografiska eller ekonomiska hinder att delta i en skolprogramsaktivitet, och den tillgängligheten vill vi fortsätta att ha – även år då vi återigen kan ha fysiska festivalplatser säger Kajsa Ottis.

Förutom LiveLabbet erbjuder Vetenskapsfestivalens skolprogram även en stor mängd andra digitala aktiviteter för grundskoleklasser i hela landet. Se hela programmet här.