Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Lonely Planet: Göteborg är världens bästa hållbara stad att besöka 2021

Lonely Planet: Göteborg är världens bästa hållbara stad att besöka 2021

Nu kan Göteborg lägga ännu en hållbarhetsutmärkelse till listan. Idag släppte Lonely Planet sin årliga lista Best in travel 2021, där Göteborg vann kategorin Best Sustainable City Stay bland alla världens städer. Göteborg är sedan tidigare utsedd till världens mest hållbara destination de fyra senaste åren, enligt GDSI (Global Destination Sustainability Index).

Allmänna bastun i Frihamnen. Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co.

Idag, 17 november, offentliggjorde Lonely Planet sin årliga lista Best in travel som innehöll vinnare i tre olika kategorier för 2021; hållbarhet, mångfald och gemenskap. Göteborg vann i kategorin hållbarhet och utsågs därmed till den bästa hållbara staden i världen att besöka, Best Sustainable City Stay.

– Göteborg visar än en gång att vi är en destination som är världsledande vad gäller hållbarhet. Besöksnäringen och många andra delar av staden har jobbat hårt under flera år för att göra destinationen hållbar. Och vi har också försökt lyfta fram Göteborg som en hållbar stad till både utländska journalister och besökare. Att Lonely Planet nu uppmärksammar oss är jätteroligt! säger Peter Grönberg, vd Göteborg & Co.

Lonely Planet har ändrat inriktning på sina kategorier på grund av de ändrade förutsättningarna i besöksnäringen som en följd av covid-19. Nu inriktar sig guideboksförlaget helt och håller på hållbarhet.

I sin motivering skriver Lonely Planet följande:

”Göteborg har varit högst rankat i Global Destinations Sustainability Index sedan 2016 och stadens progressiva, mätbara lösningar för hållbarhet imponerade vår expertpanel. Med det regionala klimatmålet att bli fossilfritt till 2030 var Göteborg den första staden i världen att införa gröna obligationer för att driva fram investeringar i klimatgynnande lösningar. 97 procent av kollektivtrafiken går på förnybart drivmedel, 95 procent av hotellen är ekocertifierade, centrala Göteborg är en miljözon och flygplatsen är ackrediterad enligt den högsta nivån i programmet Airport Carbon Accreditation.”

Utöver att ha utsetts till världens mest hållbara destination enligt indexet GDSI, är Göteborg tillsammans med Malaga också European Capital of Smart Tourism 2020.

– Vi, staden och besöksnäringen, har jobbat länge och målinriktat med hållbarhetsfrågor med ambitionen att bidra till en stad som är härlig för alla att leva i och som har ett brett intressant utbud som också tar hänsyn till miljö och människor. Många modiga, envisa, framsynta människor och organisationer bidrar till och delar visionen om en hållbar utveckling. Något som såklart också präglar atmosfären i staden och näringslivet, säger Katarina Torstensson, hållbarhetsstrateg på Göteborg & Co.

Läs mer på Lonely Planet:https://www.lonelyplanet.com/best-in-travel

Läs mer om det hållbara Göteborg: https://www.goteborg.com/hallbarhet/