Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Nya hållbarhetssatsningen – pantsystemet som gör Kulturkalaset unikt

Nya hållbarhetssatsningen – pantsystemet som gör Kulturkalaset unikt

Ett nytt pantsystem för matlådor ska göra att Göteborgs kulturkalas tar nästa kliv mot att bli ett helt engångsfritt evenemang 2021. Under onsdagen presenterades projektet tillsammans med flera andra spännande initiativ inom branschen på ett seminarium för att inspirera och utmana andra aktörer i Göteborg.

Foto: Johanna Montell.

Tanken med seminariet var att inspireras av hur andra har gjort för att uppnå sina hållbarhetsmål. Det fanns också möjlighet att ställa frågor till varandra och bolla nya idéer eller tankar.

– Vi samlar den kunskapen som finns inom området och ser till att sprida den. Det räcker inte med att en festival eller verksamhet blir engångsfri. Vårt mål har hela tiden varit större än så, säger Filip Eklund, miljöansvarig på Göteborg & Co för Göteborgs Kulturkalas.

Göteborgs kulturkalas har länge legat i framkant när det kommer till hållbarhet och har som mål att bli ett helt engångsfritt evenemang 2021. Sedan tidigare får exempelvis besökarna  låna second hand-köpta porslinstallrikar eller får rabatt på matpriset om de har med sig en egen matlåda.

Kulturkalaset presenterade under eftermiddagen sitt nya pantsystem som ska bli den sista pusselbiten för att helt utesluta engångsprodukter.

– Vi har tittat på flera olika modeller, pantsystemet hoppas vi kan bidra till den uppskalning som kommer att krävas.  För en festival som serverar mer än 100 000 portioner så krävs något effektivare än de modeller vi hittills testat. Vi tror Pantsystemet kommer vara den modellen, Filip Eklund.

Förutom Göteborgs kulturkalas fanns exempelvis projektet ”Engångsfritt i City” och IVL Svenska Miljöinstitutet på plats för att berätta mer om sina experiment och tillvägagångssätt för att inspirera, alla på temat engångsfritt.

– Vi har samarbetat med Park- och naturförvaltningen inom renhållning länge, så nu är det lätt att säga ja(!) till ett samarbete som detta, som också kan bidra till att det blir mindre skräp i city, säger Jessica Wassberg från Avenyföreningen som är en av initiativtagarna till Engångsfritt i City. 

Mer om Kulturkalaset hållbarhetsarbete och engångsfritt

  • Sedan tidigare har kulturkalasets volontärer och personal burit återvunna arbetskläder.  
  • Festivalområdet har en engångsfri zon och öl som serverats på festivalen har varit ur återanvändbara glas.
  • Festivalen har ställt miljökrav på matförsäljare, till exempel att de ska ha minst 30% ekologiska produkter/ingredienser.
  • Man har uppmuntrat besökare att ta med sig egna flaskor och matlådor till festivalen, något som också uppmuntrats med rabatter.
  • Det engångsfria pantprojektet har blivit uppmärksammat och fick under hösten 2019 beviljat ett bidrag från Naturvårdsverket på 525 000 kronor för genomförandet. Naturvårdverket skriver i sin motivering att ”projektet har god potential att bidra till Sveriges miljömål genom att plast används på ett mer hållbart sätt, genom att projektet ska undersöka möjligheterna till att utveckla ett pantsystem av matlådor [..]”