Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Göteborgs Kulturkalas är Årets återanvändare!

Göteborgs Kulturkalas är Årets återanvändare!

Nu står det klart att Göteborgs Kulturkalas, tillsammans med Björkåfrihet, är Årets återanvändare för sitt arbete med att återanvända kläder för personal och volontärer. Priset delades ut på Återvinningsgalan den 30 januari i Stockholm.

Pelle Hällje och Filip Eklund på Återvinningsgalan. Foto: Mikael Gustavsen.

Filip Eklund är miljöansvarig på Göteborg & Co för Göteborgs Kulturkalas och har jobbat intensivt med hållbarhet under fyra år.

– Vi är väldigt stolta över att vara årets återanvändare och få ta emot pris tillsammans med Björkåfrihet! Jag tycker det visar att vi bäst når hållbar utveckling genom samverkan. Vi har påbörjat en viktig utvecklingsresa och det här är en pusselbit i vår ambition att bli det mest hållbara evenemanget i Europa. Nu jobbar vi vidare med att förändra evenemangs och festivalers sätt att arbeta, säger Filip Eklund.

Under 2019 års Kulturkalas kläddes personal och volontärer i återvunna arbetskläder som Björkåfrihet försåg dem med. Det handlade om sammanlagt 340 t-shirts och jeansjackor med tryck. Förutom arbetskläderna användes också tallrikar, glas och bestick till besökarna som sedan diskades på plats på festivalen. Allt för att minska engångsartiklar på Kulturkalaset.

– Det här samarbetet märks. Det är givetvis viktigt att Kulturkalaset sköts på ett så hållbart sätt som möjligt, men festivaler och stora event har också en otroligt viktig roll i att nå många människor. Varje gång som sådana här saker når ut, blir det lite mer självklart att tänka återanvändning. Därför är det häftigt och hoppfullt att Göteborg & Co som ett stort kommunägt bolag är en av dem som vågar visa vägen tillsammans med oss idéburna aktörer. Det kommer att ha en påverkan långt utanför Kulturkalasets eget klimatavtryck, säger Pelle Hällje, kommunikationsansvarig på Björkåfrihet.

Göteborgs Kulturkalas har i flera år jobbat för att vara ett hållbart evenemang och har varit miljödiplomerat sedan 2008. Sedan några år tillbaka jobbar festivalen för att bli engångsfritt, Engångsfria evenemang, en satsning tillsammans med Kretslopp och vatten, vann också pris för Årets hållbara event 2018 av Hållbar besöksnäring. I år etableras också ett stort pantsystem som en läsning för att bli engångsfria, detta genom ett bidrag från Naturvårdsverket.

Göteborgs Kulturkalas 2020 hålls den 11-16 augusti.