Hoppa till innehållet
Choose language

Evenemang som bidrar till lokalsamhället

Ett evenemang kan på ett enkelt sätt bidra till ett positivt avtryck i lokalsamhället. Göteborg & Co förmedlar kontakt med ideella organisationer och företag med stort socialt ansvar.

Exempel på ideella organisationer

Stiftelsen för Drottning Silvias barnsjukhus

Stiftelsen för Drottning Silvias barnsjukhus samlar in pengar för att förbättra livskvalitet och välbefinnande för barn, unga och deras familjer på Sveriges största barnsjukhus. De bidrar med leksaker, aktiviteter och upplevelser för att låta barn på sjukhus fokusera på att ha roligt och för att tillföra ny styrka och glädje under en svår period.

Idéer och exempel på aktiviteter under EM i ridsport:

 • Familjer med barn på sjukhuset fick möjlighet att besöka mästerskapen. Eventmaskoten – miniponnyn Anton – besökte de barn som inte kunde lämna sjukhuset, i sjukhusets trädgård.
 • En del evenemangspartners och sponsorer drev en populär insamlingsaktivitet. De matchade också de insamlade medlen med en motsvarande donation.
 • Insamlingsauktioner genomfördes i samarbete med Göteborgs Auktionsverk.

Räddningsmissionen

Räddningsmissionen är en ideell organisation som bedriver ett brett socialt arbete med kristna värderingar. Visionen är ”Ett värdigt liv för alla”.

Människor i samhällets utkanter får hjälp på sina egna villkor, med akuta insatser och långsiktiga relationer för att skapa långsiktig förändring. Arbetet innebär bland annat att tillhandahålla boende, semesteraktiviteter och lägerverksamhet för barn, aktiviteter för att öka kvinnors skydd och egenmakt samt arbetsträning. Organisationen lyfter också fram omständigheter som leder till eller förvärrar utsatthet och utanförskap i samhället och bedriver aktiviteter för att göra Göteborg till en mer mänsklig stad.

Idéer och exempel på aktiviteter:

 • Skänka överskottsmat till Räddningsmissionens verksamhet.
 • Skänka gåvor som anordnas av föreningen, t.ex. klädpaket, lunchpaket och julklappar.
 • Samla in pengar till arbetsträning, läxhjälp, stödsamtal och sommarlägeraktiviteter.

Göteborgs Stadsmission

Göteborgs Stadsmission erbjuder akut hjälp och långsiktigt stöd till människor som lever i hemlöshet, fattigdom och social utsatthet. Denna politiskt oberoende, ideella organisation upprätthåller alla människors lika värde, oavsett deras livssituation.

Missionen erbjuder mat, kläder och hygienartiklar såväl som individuell stöttning och hjälp på vägen mot egen bostad och en mer stabil ekonomisk situation. Barn erbjuds kostnadsfria fritids- och lovaktiviteter. Personer med missbruksproblematik och psykisk ohälsa får bl.a. tillgång till avgiftning och abstinensbehandling, drogfria boenden med stöd och evidensbaserade samtalsmetoder.

Idéer och exempel på aktiviteter:

 • Donera kläder eller andra föremål.
 • Insamling till Göteborgs Stadsmissions uppsökande verksamhet.
 • Donera gåvor till barnfamiljer och andra som lever på begränsade budgetar.
 • Tillhandahåll klimatsmart catering, såsom smörgåsar och luncher tillagade av donerade färskvaror.

Stadsmiljöförvaltningen

Göteborgs Stad driver flera satsningar för att förbättra miljön, som ”Ta hand om Göteborg – släng ditt skräp i en soptunna”, vilket gör det lättare för alla att bidra till en renare värld. Göteborgs Stad är medlem i Håll Sverige Rent, en ideell organisation som främjar återvinning och bekämpar nedskräpning genom informationskampanjer, priser och miljöutbildning. Stiftelsen strävar efter att påverka människors attityder och beteende för att uppmuntra hållbar utveckling.

Idéer och exempel på aktiviteter:

 • Gör skillnad som volontär och bli en stadshjälte eller en kustbeskyddare genom att städa offentliga utrymmen. Park- och landskapsförvaltningen bidrar med städmaterial inklusive soppåsar och handskar samt samlar in det ihopsamlade skräpet.
 • Anordna en ”ploggningshändelse”. Ploggning är en alltmer populär aktivitet som går ut på att plocka upp skräp medan du joggar.

El Sistemas Vänner

El Sistema använder musik för att skapa positiv social förändring i barns liv. Målet är att få ett slut på främlingskapen och att inkludera barn och unga i meningsfulla sammanhang. Den ideella föreningen El Sistema’s Vänner stödjer utvecklingen av El Sistema och bidrar därigenom till ett socialt hållbart samhälle, stärker demokratin samt ökar integrationen. Idag undervisar El Sistema ca 1 600 barn i en mängd olika instrument. Det internationella sommarmusiklägret ”Side by Side” samlar barn och unga från hela världen för att spela i orkester och sjunga i kör med kända dirigenter, musiker och pedagoger. Lägret avslutas med storslagna konserter, där barnen spelar tillsammans med musiker från Göteborgs Symfoniker och Göteborgs Symfonikers Vokalensemble.

Idéer och exempel på aktiviteter:

 • Håll en El Sistema-konsert på ditt möte eller evenemang.

Gothenburg Way to Legacy

Vår arbetsmodell ”Gothenburg Way to Legacy” inkluderar metod, en verktygslåda och ett nätverk av ideella organisationer.