Vetenskapsfestivalen 2018

Vetenskapsfestivalen 17–22 april 2018. Öppet för alla och helt gratis!

Text

Namn: Vetenskapsfestivalen
Huvudbudskap: En festival för dig som tror att du vet allt

Generell text

Den internationella Vetenskapsfestivalen i Göteborg är Sveriges största kunskapsfest och ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang. Det är en mötesplats där forskare under kreativa former ges möjlighet att presentera sin forskning för skolungdomar och allmänhet. Varje år görs nära 70 000 besök på festivalens 350 unika föreläsningar, workshops, debatter och aktiviteter spridda på ett 30-tal platser i Göteborg.
Syftet är att uppmuntra till högre studier och att skapa en positiv attityd till forskning och vetenskap.

Festivalen är tvärvetenskaplig, årligen återkommande i Göteborg och medlem av European Science Events Association, EUSEA – ett nätverk för populärvetenskapliga evenemang som arbetar för att öka uppmärksamheten kring forskning och utbildning. Evenemanget är miljödiplomerat.

Tre program under två veckor:

  • Programmet för alla riktar sig mot allmänheten och har fri entré. Pågår 17–22 april 2018.
  • Skolprogrammet för elever i för- och grundskolan. Besöks av cirka 30 000 lärare och elever årligen. Pågår 16–27 april 2018.
  • Forum för forskningskommunikation – ett fackprogram som riktar sig främst till kommunikatörer på universitet och högskolor. 18 april 2018

Den första Vetenskapsfestivalen invigdes 1997 av den norske upptäcktsresanden Thor Heyerdahl. Kända medverkande under åren är bland andra, astronauten Christer Fuglesang och besättningen från rymdfärjan Discovery, Kung Carl XVI Gustaf, Kronprinsessan Viktoria, den världsberömda primatologen Jane Goodall, naturfotografen Mattias Klum och Kerri Smith, redaktör på forskningstidskriften Nature.

Tema 2018: Vad är vi?
Vetenskapsfestivalen går till botten med kollektivet. Varför följer vi strömmen? Varför tar vi avstånd? I tider av oro uppstår aktivism och rörelser men vad är det egentligen som får oss att organisera oss? Vi undersöker hur stora nätverk samspelar – allt ifrån hur metabolism och celler i våra kroppar fungerar till vilka mekanismer som styr vårt handlande i sociala medier. Med The Internet of Things kommer vi att bli mer sammankopplade än någonsin.
Är vi redo för det – och vad är egentligen vi?

Projektledning: Göteborg & Co

Läs mer på Vetenskapsfestivalen.se

Bilder och logotyper

vetenskapsfestivalen-bilder-2018.zip (97mb)
vetenskapsfestivalen_logo.zip (2,5mb)

Hashtag

#vetfest