Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Kongresser knyter an till Göteborg trots digital omställning

Kongresser knyter an till Göteborg trots digital omställning

Under senaste veckorna har mötesstaden Göteborg blommat upp igen efter sommaren. Flera digitala eller hybrida möten har genomförts, med utgångspunkt från Göteborg, och gett mötesdeltagare möjlighet att trots digitala format vara med på allt från kanelbullebak till stadsvandring i staden, förutom den lokala kompetens som visats upp.

Just nu genomförs European Conference for Research on Learning and Instruction  ̶  EARLI i Göteborg, en kongress om lärande, som vanligtvis besöks av ca 2 000 delegater. Redan hösten 2020 valde organisationen att ställa om till digitalt format på grund av pandemin. Genom att tidigt ställa om, tilläts organisationen, på ett mer kreativt sätt, planera för en levande, intellektuellt rik konferens. Det förväntades även att kongressen skulle få fler deltagare från ett större geografiskt område med en digital kongress. Att man trots detta skulle behålla göteborgsanknytningen och visa upp lokal kompetens, kultur och stad var en självklarhet.

Kongressen öppnade i början av veckan med en livestreamad öppningsceremoni från Göteborgs universitet. Där hälsades de 1 800 deltagarna välkomna av representanter från universitet och EARLI:s ordförande.

För att deltagarna skulle få möjlighet att bekanta sig med Göteborg och dess fikakultur fick deltagarna vara med på två digitala fikapauser med lokal anknytning. Dels uppmuntrades deltagarna att hänga med den lokala organisationskommittén på kanelbullebak, dels på en digital resa och stadsvandring genom Göteborg, från stadens födelse och genom hela den utveckling som Göteborg genomgått. Deltagarna fick också följa med på vandring genom staden, från Biskopsgården till Långedrag, för att se på gatukonst och lära sig om traditionell svensk mat, såsom inlagd sill.

Kongressen avslutas också från Göteborgs universitet.

Under de senaste veckorna har flera andra kongresser genomförts digitalt eller som hybrid version med sändningar från Svenska Mässan och Gothia Towers studios i Göteborg.

I augusti fick deltagare på den tillfälligt hybrida kongressen International Conference of Engineering Design  ̶  ICED lyssna till flera lokala huvudtalare från göteborgsbaserade företag, såsom Volvo Group, Volvo Cars och Heart Aerospace. Kirurgveckan 2021 är ytterligare en kongress där organisationen fokuserat på lokalt platsstärkande innehåll, delvis genom marknadsföring med film och lokala mötesambassadörer. Kongressen välkomnade cirka 2 500 deltagare till digital kongress.
European Professional Association for Transgender Health  ̶  EPATH hölls som hybrid konferens under augusti. Nästintill hälften av deltagarna fick möjlighet att uppleva kongressen och staden på plats.