Hoppa till innehållet

Sök

Vad söker du efter?

  • Hem
  • Nyheter
  • Mötesambassadörer skapar värden i Göteborg

Mötesambassadörer skapar värden i Göteborg

Genom att bjuda in kollegor från Sverige eller från hela världen till staden synliggörs forskningsområden, kontakter skapas och samarbeten inleds. När ämnen sätts på kartan i en stad finns det alltid en drivande person i bakgrunden – en mötesambassadör.

Foto: Svenska Mässan & Gothia Towers

Sedan många år tillbaka har Göteborg & Co Möten arbetat med mötesambassadörer inom många olika ämnesområden. Engagerade professorer, forskare, ingenjörer, läkare och specialister som varit med och bidragit till att ett möte förlagts till Göteborg. Ämnen har satts på kartan, forskning har utbytts och staden har utvecklats.

Att arbeta med att få ett möte beslutat till sin stad kan vara tidvis krävande för arrangören, men det finns mycket stöd att få och vinsterna är många, både för organisationen och staden.

– Vår roll som samverkansaktör innebär att vi finns med som ett stöd hela vägen, från första kontakt till genomfört möte. Vi har arbetat med möten i mer än 30 år och har ett stort samverkansnätverk inom kommun, region och näringsliv. Just samverkan är något som vi på Göteborg & Co är starka inom och även fått utmärkelser för, säger Fredrik Lundgren, projektledare på Göteborg & Co Möten och fortsätter:

– Det händer att vi blir kontaktade av en person som arbetar för en organisation, där man vill ansöka om värdskapet för ett möte till Göteborg. Men oftare är det vi som söker upp en potentiell mötesambassadör, gällande ett specifikt möte inom ett för staden intressant ämnesområde.

Mattias Block är överläkare och sektionschef kolorektal kirurgi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra och Johanna Hansson Wennerblom är överläkare på sektionen för övre abdominell kirurgi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. De har båda arbetat med att få Kirurgveckan beslutad till Göteborg 2021. Kirurgveckan är ett nationellt möte som arrangeras årligen och som fokuserar på vidareutbildning och forskning inom just kirurgi.

Mattias Block och Johanna Hansson Wennerblom. Foto: Fredrik Sellgren

Från början skulle Kirurgveckan hållas fysiskt, men med tanke på utvecklingen av pandemin har mötet i stället blivit digitalt och sker i augusti 2021. Dock sker sändningen från Svenska Mässan i Göteborg, där mötet skulle hållits fysiskt. Kirurgveckan har tidigare arrangerats i Göteborg, men med tanke på de möjligheter ett värdskap för med sig och kärleken till staden, valde man att ansöka igen.

– Värdskapet roterar bland flera orter i Sverige och har gjort så sedan 1996, då Kirurgveckan startade. Göteborg stod som arrangör 2010 och nu kände vi att det var dags igen, inte minst med tanke på att staden fyller 400 år. Att arrangera Kirurgveckan är en stor ära och ger möjligheter för kirurgin i Göteborg att visa upp sig, inte minst vetenskapligt, men det är också roligt att samtidigt få möjlighet att visa upp vår vackra stad för kollegor från hela landet, säger Mattias.

Mattias och Johanna upplever att det har varit en tidskrävande process, men samtidigt intressant och vinsterna är många.

– Att arrangera en kongress som Kirurgveckan kräver mycket arbete och tid. Vi etablerade tidigt en arbetsgrupp och satte en struktur för hur vi ville att Kirurgveckan skulle se ut. Vi etablerade också tidig kontakt med Svenska Mässan, Gothia Towers samt Göteborg & Co. Vi har därmed haft förmånen att arbeta med extremt proffsiga aktörer som varit mycket tillmötesgående och behjälpliga på alla sätt, hela vägen, vilket vi uppskattar stort, säger Johanna.

Mattias fortsätter, och berättar om vikten av att arrangera ett möte som Kirurgveckan.

– Kirurgveckan är vårt årliga, nationella möte som alla ser fram emot och prioriterar. Den senaste forskningen presenteras och debatteras, föredrag om de senaste teknikerna likaså. Mötet syftar till att utveckla den kirurgiska vården till förmån för våra patienter. Den sociala biten och nätverkandet är också viktigt. Vi har även ett ansvar som arrangör att visa upp vår stad från dess bästa sida och förmedla hur bra det är att bo och verka i Göteborg. Mötet kan ju också leda till fler kollegor inom yrket.

Hör Mattias berätta mer om vikten av att stå värd för ett möte som Kirurgveckan.

Vill du veta mer om vad det innebär att stå värd för ett möte till Göteborg eller vilken hjälp du kan få? Hör av dig till oss på Göteborg & Co Möten.

Prenumerera på Göteborg & Co:s nyhetsbrev

Vill du ha kontinuerliga uppdateringar från Göteborg & Co i din mailkorg?

Registrera