Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Konferens inom geodata inspirerar i Göteborg

Konferens inom geodata inspirerar i Göteborg

Det är högsäsong för möten och konferenser i Göteborg. Hos stadens mötesanläggningar ses nyfikna delegater som är ivriga att inspireras och lära sig det senaste inom sitt område. Denna veckan pågår konferensen Kartdagarna på Clarion Hotel Post i Göteborg.

Fredrik Davidsson, Ordförande i Kartografiska Sällskapet som arrangerar Kartdagarna. Foto: Lisa Ehn/Göteborg & Co


Hallå där Fredrik Davidsson! Du är ordförande i Kartografiska Sällskapet och engagerad i Kartdagarna som går 16–18 april här i Göteborg. Vad är Kartdagarna för något?

– Kartdagarna är en konferens som arrangeras av Kartografiska Sällskapet som startades 1908. Det är ett nationellt sällskap för personer inom branschen kartor, geodata, geografiska informationssystem, flygfotografering och mätning. 1976 genomfördes de första Kartdagarna och konferensen har hållits årligen sedan dess. Kartdagarna innehåller ett program med föreläsningar, leverantörsutställning och en kartutställning.

Vilka är det som deltar på konferensen?

– De som kommer på den här konferensen är personer i kommuner, regioner, länsstyrelser och statliga organisationer, såsom Lantmäteriet, Boverket, Sjöfartsverket och Havs- och vattenmyndigheten, samt inom räddningstjänsten. Men också personer som arbetar med fastighetskartor och nybyggnadskartor på stadsplanavdelningar och stadsbyggnadskontor.

Vad diskuterar man på Kartdagarna?

– Konferensen bygger på att vi har ett så kallat ”Call for papers” som går ut i oktober, där personer i branschen skickar in föredrag. Styrelsen väljer sedan ut ett 80-tal föredrag. Det kan till exempel vara best practice i någon kommun, en ny flygfotografering, en kartapplikation som visar något på ett nytt sätt. Programmet är brett och har bäring mot geografisk information.

Hur många deltar på Kartdagarna i år?

– Under konferensen, som har 27 utställare, deltar ungefär 650 personer från drygt 150 organisationer och från ett 100-tal svenska kommuner. Runt 70 studenter från olika universitet och yrkeshögskolor deltar också på konferensen. Kartografiska Sällskapet har stipendier som täcker resa och deltagande för studenter.

Varför valde ni Göteborg?

– Kartdagarna har cirkulerat runt i landet på större konferenscenter. Vi var i Göteborg för 24 år sedan och sedan dess har vi varit många andra ställen. Vi får input av deltagarna var de vill vara. Styrelsen bestämmer sedan ytterst var konferensen hamnar. Vi försöker sprida oss på platser som fungerar för vår konferens.

Kartdagarna 2024 – Kartografiska Sällskapet
Kartdagarna 2024 hålls på Clarion Hotel Post i Göteborg, den 16–18 april.
Kartdagarna arrangeras av Kartografiska sällskapet sedan 1976 och är fortfarande den stora nationella
konferensen inom området med deltagare som beslutsfattare, experter, utvecklare och studenter. Centralt för konferensen är också kartutställningen och leverantörsmässa som båda har fri entré och är öppen för alla.