Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Ringön – Skumkronan på verket för ölhuvudstaden Göteborg

Ringön – Skumkronan på verket för ölhuvudstaden Göteborg

Claes Ljunggren, VD på Vega bryggeri, öppnar uteserveringen på Ringön. Foto: Vega Bryggeri

Padelhallar, inomhuspooler och levande musik, till allt detta serveras hantverksmässig öl från lokala bryggerier. Detta är bara några av de nya inslagen som göteborgarna får uppleva i renässansen av Ringön, industriområdet på Hisingen som allt mer etablerar sig som en samlingsplats för ölälskare.

Tillsammans med den kommande busslinjen som ska gå från Järntorget och Centralstationen torsdag-lördag, Styr & Ställ-lånecyklar på plats samt den nya Hisingsbron, blir Ringön mer tillgänglig än någonsin tidigare. Detta är något som tas fasta på av de ölbryggerier som genom åren har etablerat sig ute på Ringön.

– Vi ser en otrolig utvecklingspotential här och vi tror att Ringön kan bli en plats som folk associerar med Ködbyen i Köpenhamn eller ölområden i Berlin, säger Kalle Von Spreti, säljansvarig på Vega bryggeri ute på Ringön.

Vega bryggeri har under året satsat på att utöka sin servering till att inkludera en stor rymlig uteplats samt göra en satsning på levande musik.

– Lokalen här tar 200–300 människor och vi ser ett stort intresse för mellanscener i Göteborg för konserter och musik. Självklart med hänsyn till rådande restriktioner men behovet för kultur och musik kommer finnas även efter pandemin, säger Kalle Von Spreti.

Ytterligare fyra bryggerier på Ringön

På Ringön finns Stigbergets Bryggeri, Två feta grisar, De Vos och snart Ivans Pilsnerbar, som i samarbete med O/O Brewing, planerar att öppna under sommaren. Stigbergets bryggeri har under det gångna året arbetat med att få inomhuspooler på plats vilket senast 2022 ska vara öppet för badande och törstande besökare. Två feta grisar & De Vos har både padelcenter och bryggerier i ett, vilket gör det till ett utmärkt ställe att besöka för att kombinera både sport och hantverksmässig öl. Ivans pilsnerbar kommer bjuda besökare på pilsner, elektronisk musik, visuell konst och italiensk mat.

Satsningarna som görs på Ringön och runtom i Göteborg visar att staden står stark som anledning att besöka för att uppleva hantverksmässig öl.

– Bryggerierna i Göteborg är kreativa och visar på nya sätt att uppleva högkvalitativ öl. Mat och dryck är en tydlig trend och en stark reseanledning för många, därför är det extra glädjande att ölhuvudstaden Göteborg växer, säger Andrea Jovell, chef Marknad & Kommunikation på Göteborg & Co.

Folkölstrenden i Göteborg skummar friskt!

I år är det hetare än någonsin med lågalkoholhaltig öl och det märks i vad bryggerierna nu gör för satsningar.

Stigbergets bryggeri skall starta folkölsförsäljning från deras lokaler runtom i staden samt i varuhandeln. O/O Brewing gör även de en satsning på folköl och ska släppa ett partyfat på folköl.

Magnus Alström, Niklas Johansson, Amadeus Bergh & Karina Bergh som tillsammans driver Hawelkas. Foto: Hawelkas Brewing.

Hawelkas Brewing, ett bryggeri beläget i Kålltorp i östra Göteborg, ska starta folkölsförsäljning från deras nya lokal på Björckgatan 40. Folkölen ska komma till butiker såväl som säljas på plats. Hawelkas kommer också att släppa en ny öl i månaden som blir tillgänglig på Systembolaget. 

Beerblioteket har även de startat folkölsförsäljning och säljer folköl varje fredag från deras lokal i Kungssten. Bryggeriet finns även på Systembolaget med bland annat nykomlingen Amazing maize, som går att prova på deras tap room som öppnar till sommaren 2021.

Ölprovning på Beerbliotek. Foto: Peter Kvarnström

Oceanbryggeriet satsar på folköldrive-in, en drive-in där bilbesökaren får sin beställning levererad till bilen, samt gårdsförsäljning av folköl, varje onsdag mellan 07:30-15:00. Bryggeriet ligger i Åby, utanför Göteborg.

Det jäser av nyheter i ölhuvudstaden

Linnéstadens Bryggeri öppnade i år sin verksamhet och blir således ett av de mer centralt belägna hanverksbryggerierna i Göteborg. Det första ölet som bryggeriet släppte var i tysk stil och har funnits bland annat på Haket, Beefeater Inn och Station Linné i Göteborg. Linnéstaden bryggde nyligen en västkust-IPA som vi kanske får se på Systembolaget inom kort.

Bearded Rabbit Brewery fortsätter att brygga öl i lokalen som de delar med Garveriet i Floda. Till sommaren ska det vara möjligt att boka ölprovningar och studiebesök på bryggeriet. I april släppte Bearded Rabbit Brewery ölet ”Kudos Stout” varav intäkterna går till att stötta en restaurang som bryggeriet håller nära om hjärtat under svåra pandemitider.

Odd Island Brewing, i Lindome, kommer till sommaren att öppna upp för allmänheten till deras nya inglasade uteservering. I juni släpper Odd Island ett öl tillsammans med bandet Arvingarna och i juli även en ny variant på vinbaserade mixers.

Trots ett utmanande år för många, inte minst restauranger och serveringar, råder det ingen tvekan om att staden får behålla skumkronan på som styrande regent i ölvärlden och med stolthet fortsatt kalla sig själv för ölhuvudstaden Göteborg.