Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Samverkan istället för konkurrens – Göteborg en av sju städer i europeiskt convention bureau-nätverk

Samverkan istället för konkurrens – Göteborg en av sju städer i europeiskt convention bureau-nätverk

Sedan drygt ett år tillbaka finns det europeiska convention bureau-nätverket EU CVB Network, där Göteborg & Co Möten samverkar med convention bureaus i städerna Florens, Ljubljana, Lyon, Rotterdam, Salzburg och Valencia. Under året har nätverket arrangerat ett antal aktiviteter och man har sett stora fördelar med sin samverkan.

Älvsborgsbron i Göteborg. Foto: Johannes Berner/Göteborg & Co

Nätverket anordnade i februari en virtuell happy hour för en grupp internationella kongressarrangörer. Det var den senaste i en rad virtuella nätverksaktiviteter som nätverket har arrangerat de senaste månaderna. Deltog gjorde några av mötesindustrins mest inflytelserika personer från AIM Group International, Kenes Group, K.I.T. Group och MCI Group.

– Det finns en stark kombination av samverkan och kunskapsutbyte i det här nya, dynamiska nätverket. En grupp värdefulla convention bureaus som aktivt vill engagera sig i att utforska nya möjligheter och ta sig an utmaningarna som föreningar och kongressarrangörer står inför, säger Patrizia Semprebene Buongiorno, Vice President AIM Group International.

Diskussioner om att starta ett samarbete påbörjades för några år sedan mellan en grupp städer med liknande profiler. Även om städerna ibland tävlar om att få samma möten, insåg de fördelarna med att samverka. Det var därför med en gemenskapsanda som nätverket grundades förra året samt en övertygelse om att genom att samarbeta och dela med sig av kunskap, erfarenheter och god praxis, så skulle både städerna och deras kunder dra nytta av det.

– EU CVB Network är ett mycket bra initiativ. Destinationerna samarbetar snarare än konkurrerar, vilket kan skapa nya möjligheter för mötesplanerare. Det lilla antalet destinationer möjliggör ett personligt förhållningssätt och skapar mervärde när det gäller att hitta nya destinationer för möten. Det har redan inneburit några affärsmöjligheter, säger Valerie Thiollet, Team Manager, Specialty Congresses Department, på European Society of Cardiology.

Nätverket erbjuder arrangörer av internationella möten möjligheten att träffa sju destinationer samtidigt. Städerna har många likheter, inte bara när det gäller kompakta stadskärnor och centralt belägna mötesanläggningar. De har också en stark samverkan lokalt i sina städer, ett fokus på hållbarhet och innovation och de erbjuder ett personligt förhållningssätt och ett engagemang att arbeta tillsammans med föreningar och kongressarrangörer i processen att utforma mötesmöjligheter för framtiden. Destinationernas utspridda geografiska läge i Europa gör att de kan passa en europeisk förenings krav på rotation för sitt möte. Alla städerna har investerat i nödvändig infrastruktur för att möta framtidens mötesbehov, vilket också gör att de lämpar sig för hubbmöten.

– Jag tyckte att det var mycket spännande att få veta mer om EU CVB Network. Det är fantastiskt att ha den typen av samverkan mellan framstående mötesdestinationer som kan stödja kongressarrangörer i den nya verklighet som råder för vår mötesindustri, säger Ori Lahav, Vice President Client & Operations Kenes Group och President IAPCO – International Association of Professional Congress Organisers.

Nätverkets första gemensamma arrangemang ägde rum i Bryssel i mars 2020 och blev uppmärksammat bland Bryssel-baserade internationella föreningar. I samband med pandemin övergick samarbetet till att bli digitalt. Städerna delar regelbundet erfarenheter och nätverket har varit ett stort stöd i vad som är en svår tid för branschen. De har också arrangerat ett antal sessioner där de delat med sig av affärsmöjligheter och som redan gett resultat.

– EU CVB Network har gett mig möjligheter att utbyta idéer och erfarenheter med andra internationella föreningar. Nätverket har också öppnat nya vägar för mig att lära känna andra destinationer bättre. Det finns en direktkontakt och ett redan uppbyggt förtroende. Det sparar en massa tid och arbete i jakten på passande destinationer och anläggningar för vår kongress. Nätverket bygger på erfarenhet och destinationerna stödjer varandra snarare än att se sig själva som konkurrenter. Städerna och anläggningarna förbereds på vad som är viktigt för oss och kan bygga sitt erbjudande på det, genom att kongressen redan varit i en stad i nätverket. För mig som mötesarrangör är det en stor fördel, säger Melanie Decker, Director Events & Exhibitions på Parenteral Drug Association Europe.

Som så många andra, har EU CVB Network tvingats skjuta fram planerade fysiska arrangemang i år, men väntas till hösten arrangera ännu ett fysiskt event för internationella föreningar och delta i de större events för mötesindustrin, som sker under året. Under tiden arbetar de aktivt med att skapa nya möjligheter för internationella föreningsmöten.

För mer information om EU CVB Network, vänligen kontakta:
Göteborg & Co Möten, Ulrika Scoliège: ulrika.scoliege@goteborg.com
LinkedIn: EU CVB Network

Logo EU CVB