Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Världseliten i forskning om Alzheimers och Parkinson samlas i Göteborg

Världseliten i forskning om Alzheimers och Parkinson samlas i Göteborg

Forskningen om Alzheimers och Parkinson tar stora steg framåt och snart finns metoder för både tidig upptäckt och behandling. Den 28 mars samlas nära 4 000 av världens forskare på Svenska Mässan i Göteborg för att dela de senaste aktuella rönen om folksjukdomarna.

Svenska Mässan. Foto:Peter kvanström/Göteborg & Co.

– Mötet i Göteborg blir mycket viktigt och det är en stor händelse att det sker just här. Alla världsstjärnor inom forskningen kommer hit. Några av dem kommer sannolikt vara kandidater till nobelpris, säger Henrik Zetterberg professor i neurokemi på Sahlgrenska.

Kongressen AD/PD International Conference on Alzheimer’s and Parkinson’s Diseases and related neurological disorders invigs på tisdag 28 mars av Hennes Majestät Drottning Silvia, som själv är mycket engagerad i demenssjukdomar.

Att den prestigefulla kongressen kommer till Sverige och Göteborg beror på den världsledande forskning som bedrivs av den stora forskargrupp som leds av Kaj Blennow och Henrik Zetterberg, professorer vid Göteborgs universitet och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. De forskar på biomarkörer för Alzheimers och andra neurodegenerativa sjukdomar.

”Mötet i Göteborg blir mycket viktigt och det är en stor händelse att det sker just här.”

Henrik Zetterberg, professor och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhus (Foto: Johan Wingborg)

– Det är en spännande tid just nu. Ett nytt läkemedel för Alzheimers har precis blivit godkänt i USA och utvärderas just nu av den europeiska läkemedelsmyndigheten. Denna typ av läkemedel kommer att vara mest effektivt tidigt i sjukdomsprocessen och det är då väldigt bra att vi har utvecklat biomarkörer som kan upptäcka sjukdomen och möjliggöra behandling många år innan man skulle ha blivit dement av Alzheimers sjukdom, säger Henrik Zetterberg.

Det kan göras med ett blodprov på vårdcentralen, vilket är en metod som forskarna på Sahlgrenska varit med och tagit fram. Tidig upptäckt och behandling kommer innebära en enorm förändring. Både för samhället i stort, men framför allt för patienten.

– Stora och viktiga medicinska kongresser som denna är betydelsefulla för Göteborg. De ökar kunskap och kompetens inom vården och underlättar att rekrytera internationella talanger till akademin och forskningsintensiva företag i vår region, säger Peter Grönberg VD för Göteborg & Co.

Totalt lider runt 130 000–150 000 personer i Sverige av någon form av demenssjukdom där Alzheimers är den vanligaste. Öppenheten från bland annat Drottningen har betytt mycket för att minska stigmatiseringen kring sjukdomen. Hennes mor och bror var båda drabbade och hon har bland annat grundad stiftelsen Silviahemmet som främjar utbildning och praktik inom vård av personer med kognitiva hjärnsjukdomar.

AD/PD pågår 28 mars till 1 april på Svenska Mässan i Göteborg. Av de 4 000 deltagarna är cirka 80 procent utländska. Kongressen beräknas generera 64 miljoner kronor i turistekonomisk omsättning för besöksnäringen i Göteborg.