Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Göteborgs restaurangscen växer – vårens matnyheter

Göteborgs restaurangscen växer – vårens matnyheter

Göteborg firar fyrahundra år som stad i år och det kommer firas med pompa och ståt under hela sommaren. Även på matsidan finns det flera anledningar att besöka Göteborg i år. Här listar vi några av årets höjdpunkter från ny ölvandring till en helt ny kaffevecka och fokus på grön sjömat. Under åren 2021-22 öppnade det upp mer än 60 nya restauranger i Göteborg. Här kommer även några av de mest spännande nyöppningarna i vår.

Utsidan av Saluhallen i Göteborg, med blå himmel i bakgrunden.
Stora Saluhallen i Göteborg. Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Nya matevenemang

Provsmaka tång och framtidens havsmat i Göteborgs skärgård

Popsicle café på Donsö i södra delen av Göteborgs skärgård startar 2023 ett projekt kring ”Framtidens hållbara havsmat” tillsammans med Karolina Martinsson som är hållbarhetsinspiratör och tångdykare. Karolina har i många år arbetat för att skapa en svensk matkultur där den blå näringen har en självklar plats på tallriken. Under året anordnar de flera evenemang med gästande matprofiler där det kommer gå att provsmaka och lära sig mer om just blå sjömat från Göteborgs skärgård och Bohuslän. Från och med mars kommer även den nyttiga sjömaten såsom sjöpung, alger och sillfärs finnas på den vanliga menyn.

Provsmaka tång och framtidens havsmat i Göteborgs skärgård

Vin & Deli – nytt fokus på lokala producenter 17-18 mars

Fredrik Andersson, Culinary Executive Chef på Gothia Towers/Svenska Mässan, är numera involverad i att utveckla konceptet kring Vin & Deli mässan i Göteborg och mer fokus ska nu läggas på lokal dryck och mat. I år sker det i samarbete med Smaka på Västsverige. Lokala producenter som Wine Mechanics, Cityysteriet och Desserter utan gränser kommer ställa ut. Biljetter till ett unikt Chefs Table kommer också att säljas.

Vin & Deli mässan 17-18 mars 2023

Ny ölvandring hos bryggerierna på Ringön

I april har en helt ny upplevelse i Göteborg premiär, nämligen en guidad ölvandring på Ringön. Just trendiga Ringön på Hisingen har blivit en samlingsplats för ölälskare i Göteborg då flera spännande bryggerier har valt att öppna upp här. Vandringen kommer att innehålla stopp hos fyra hantverksbryggerier med två smakprov på varje ställe under ledning av en svensk eller engelskpråkig guide. De bryggerier som besöks i under våren är Poppels City, Två feta grisar, Ivans Pilsnerbar och Vega bryggeri.

Beerwalk

Svenska Kaffeveckan

Den 4-7 maj kommer den Svenska Kaffeveckan att inta Göteborg med dussintals oberoende evenemang över hela staden. Det blir workshops, kaffeprovningar, the Swedish Barista & Brewers Championship, föreläsningar, fest på en vintagespårvagn och mycket mer. Älskar du kaffe så missa inte detta tillfälle att lära dig allt om specialkaffe och träffa de främsta aktörerna inom området, både från Sverige och omvärlden.

Svenska Kaffeveckan

Lokal & hållbar mat under Göteborgs Jubileumsfestival

2–5 juni är det de kända Göteborgskrögarna Mats Nordström och Anders Hedin som står för maten under Göteborgs Jubileumsfestival. På festivalområdet blir det flera serveringsområden med olika teman. Populära Lindholmen Streetfood Market kommer tillsammans med lokala bryggerier från Göteborg finnas på ett område. Det kommer också byggas upp en fiskrestaurang med fokus på den genuina och enkla maten göteborgare älskar, som till exempel en riktigt god fisksoppa och sillbuffé.

Om Göteborgs Jubileumsfestival

Ny vegetarisk matvandring i city

Under 2022 skalade Moveat upp sina vandringar i Göteborg och precis innan jul skapades Anytime Göteborg, som är en matvandring tillgänglig året om onsdag-lördag. Här går man som besökare runt på egen hand med en app och får uppleva allt från genuina smaker från havet och fine dining i Stora Saluhallen till robusta burgare och chokladpraliner. Nyhet 2023 är att denna vandring även går att få helt vegetarisk.

Moveat | Biljetter

Nya restauranger

Tizne öppnade januari 2023

Syskonen Hector och Wendy Mijares har tidigare arbetat sig igenom internationella stjärnkrogar som Mugaritz, Maemo och Upper house tills dess att sparkapitalet var tillräckligt stort för att kunna starta något eget. Nu har de precis öppnat sin alldeles egna familjekrog som kommer fokusera på det traditionella och äkta mexikanska köket. Restaurangen har höga ambitioner med avsmakningsmenyer i kombination av cocktail pairings (med eller utan alkohol).
Adress: Fjärde Långgatan 3 (Linnéstaden)

Restaurant Tizne

Stigbergets Ringön, öppnar maj 2023

Stigbergets Bryggeri planerar att öppna upp sin nya bryggeripub och eventcenter på Ringön lagom till sitt 10-års jubileum. Med en brygga mot älven på ena sidan och ett industriområde på andra är lokalen perfekt belägen för att inkapsla känslan av Göteborg med en härlig stämning i ölhallen och spännande konserter. I baren serveras Stigbergets egna öler, läsk och olika spritsorter som kan beställas ihop med enklare maträtter.

Adress: Stålverksgatan 2 (Ringön)

Stigbergets Bryggeri, Göteborg

Saga, öppnar våren 2023

Saga är krögarna Viktor Chu och Pearly Teoa nästkommande satsning i Göteborg. Viktors bror Alven Chu ligger för övrigt bakom den populära restaurangen Koizen. Sagas meny blir en lokalt producerad och säsongsbetonad blandning av Singapore och Sverige.

Adress: Aschebergsgatan 26 (Landala)

Saga – South East Asian Flavours

Komo, öppnade (för a la carte) januari 2023

Den koreanska och mongoliska restaurangen Komo slog upp portarna upp för lunchservering tidigt i november 2022. I början av 2023 bestämde sig restaurangägare Orkhon Ganbold tog ytterligare ett steg, då Komos öppettider förlängdes till kvällstid och en à la carte-meny skapades. På menyn finns bland annat koreansk bbq med grillning på bordet.

Adress: Sankt Eriksgatan 5 (Lilla Bommen)

KOMO | Korean and Mongolian Restaurant in Gothenburg

CƠM, öppnade februari 2023

Cindy Chiem driver den nya familjeägda restaurangen CƠM tillsammans med sin pojkvän och mamma. Visionen är att introducera autentiska smaker och det större utbudet som det vietnamesiska köket har att erbjuda utöver phở och gỏi cuốn (sommarrullar).

Adress: Prinsgatan 4 (Linnéstaden)

Cơm Göteborg

Beerista Friggagatan, öppnade februari 2023

Grundarna av Beerista på Avenyn öppnar nu upp sin andra gastropub i ölstaden Göteborg, ett stenkast från Centralstationen. Det blir lyxig comfort food och en gedigen öllista med många öl från lokala bryggerier, men också en lång lista på internationella ölsorter.

Adress: Friggagatan 9 (Stampen)

Beerista | friggagatan

Skepparns, öppnar våren 2023

Gänget bakom hotellet Isbolaget på Donsö öppnar under våren upp ny restaurang vid Hinsholmens småbåtshamn.

Adress: Hinsholmens Bryggväg 50 (Långedrag)

Skepparns Restaurang

Mat

Unika råvaror från hav och skog kombinerat med innovativa kockar gör Göteborg till en omtalad matstad. Här finns allt från…