Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • 13 nya anledningar att besöka Göteborg jubileumsåret 2023

13 nya anledningar att besöka Göteborg jubileumsåret 2023

Historien upprepar sig: När Göteborg fyllde 300 år 1921 fick firandet skjutas upp i två år. Och samma sak hände 2021 när Göteborg fyllde 400 år; pandemin satte stopp för firandet. Men i juni startar äntligen Göteborgs Jubileumsfirande. Det blir en stor Jubileumsfestival som inleder sommaren. Och det är bara en av höjdpunkterna i Göteborg. Här listar vi 13 nya anledningar till att besöka Göteborg i år.

Jubileumsfestivalen, allmänna badet i Jubileumsparken, Liseberg Grand Curios och konserter på Ullevi. Foto: Happy Visuals, raumlaborberlin, Quarry Fold Studio/Liseberg och Anna-Lena Lundqvist/Got Event.

1. Fira Göteborg 400 år på Jubileumsfestivalen  
4 juni är Göteborgs födelsedag och 2–5 juni kommer den stora Jubileumsfestivalen att äga rum. Och var är en bättre plats än Frihamnen att fira hamnstaden Göteborg? Det blir tre scener, varav en har plats för lika mycket publik som Scandinavium, och mycket mat, musik och aktiviteter för alla åldrar. Göteborgs Symfoniker öppnar tillsammans med kända popartister, och en kväll tillägnas pop och rock som format staden. Flera körer tar plats på scen, bland annat framför Körcentrum Väst en musikal av Sting med flera hundra sångare på scen. Håll utkik efter fler programnyheter och artistsläpp! Med Göteborgs Jubileumsfestival som startpunkt fortsätter firandet hela sommaren till 3 september och avrundas med Jubileumsfinalen med Frihamnsdagarna, Kulturkalaset och Göteborgsvarvet Marathon.  

2. Kungen firar 50 år på tronen – besöker Göteborg 4 juni 
Det är fler som jubilerar 2023 – Sveriges kung Carl den XVI Gustav firar hela 50 år på tronen! Och det passar kungen på att fira i Göteborg när staden jubilerar. På Göteborgs födelsedag 4 juni talar kungen till folket och kungaparet planerar att åka kortege genom de centrala delarna av staden. Här finns chansen att sluta upp i åskådarled och se kungen och drottningen på nära håll.  

3. Prototyp Göteborg – en stadsutställning som utmanar 
När Göteborg firar 400 år i sommar blir delar av staden en utställning som är öppen för alla. Prototyp Göteborg är ett unikt tillfälle att lära mer om hur vi ställer om och bygger en modern och hållbar stad. Se helt nya lösningar, inspireras av framtidens innovationer och var med på byggworkshops, samtal och diskussioner. Eller gå en guidad tur och testa någon av de många prototyperna. Till exempel baka eget tångbröd i rök n’ rollen och smaka på framtidens mat vid den marina kolonilotten – hur smakar sjöpung egentligen?  
Prototyp Göteborg pågår 2 juni – 3 september. 

4. Nytt utomhusbad i Göta älv mitt i centrum 
I juni invigs det efterlängtade allmänna badet i Jubileumsparken i Frihamnen, med tre olika pooler placerade i Göta Älv. En rund hopp-och dykbassäng, en badbassäng med rutschkana och en längre bassäng. Poolerna är bottenlösa och vattnet renas med tekniska lösningar så det går att bada i både söt- och saltvatten året om. Badet är gratis att besöka och har en kapacitet på 500 personer. Den ikoniska Allmänna bastun renoveras och ska finnas kvar i någon form, gratis för alla att basta i. Jubileumsparken med Allmänna badet är, som alla stadens jubileumssatsningar, ett resultat av göteborgarnas idéer och förslag till en ännu bättre stad. Förutom badet består parken av en stor ny lekplats som invigdes förra året. 

5. Liseberg firar 100 år och öppnar fantasifulla Liseberg Grand Curiosa 
Ponnykarusell i restaurangen, en rutschkana rakt ner i lobbyn och en lönnbar med cocktails. På nya hotellet Liseberg Grand Curiosa finns inga gränser för lekfullhet och fantasi. Det är ett unikt familjeboende som öppnar i april. De 457 rummen har alla minst fem bäddar, men det finns också sex- och sjubäddsrum, och “connectingrooms” för riktigt stora sällskap. Ursprungligen var Liseberg en present till göteborgarna när staden fyllde 300 år och själva nöjesparken lanserar flera nyheter i år då parken firar 100 år, till exempel familjeattraktionen Luna som är en bergochdalbana.  

6. Fler hundraåringar firar med nya utställningar 
Ännu fler av stadens mest kända museer och attraktioner invigdes när staden jubilerade 1923 och fyller alltså 100 år i år. Det ska firas! På Göteborgs konstmuseum kan du se de kända Göteborgskoloristerna och Göteborgs konsthall ställer ut högaktuella konstnären Małgorzata Mirga-Tas. Sjöfartsmuseet Akvariet har äntligen öppnat igen och är ett helt nytt museum på insidan med sex nya utställningar och en ny akvariebyggnad. Sjöfartsmuseet firar inte 100 år men Akvariet gör det. Det nya Akvariet har ett levande korallrev och är tio gånger större än tidigare. Botaniska trädgården firar med en ny kulturträdgård. Naturhistoriska museet skapar tillsammans med Hasselbladsstiftelsen en jubileumsutställning där fotografering används för att lära nytt om naturen.  

7. Spring enda upplagan av Göteborgsvarvet Marathon 2023 
Den 3 september blir världens största halvmaraton dubbelt så lång. Göteborgsvarvet Marathon bjuder in till en unik och historisk löparfest med anledning av Göteborgs 400-årjubileum. För den som vågar anta utmaningen bjuder maratonet på fantastiska vyer över Göteborg, bland annat på båda sidor om Göta älv. Ett vanligt år har Göteborgsvarvet över 200 000 åskådare som kantar banan och 50 musikstationer. En del av sträckningen går längs Göteborgs paradgata Avenyn.  

8. Spännande rymdupplevelser i nya Wisdome 
Ett stort klot av trä har redan blivit ett landmärke i Göteborg. Wisdome är en ny sfärisk byggnad som byggs uppe på taket på Universeum, Sveriges nationella vetenskapscenter och ett av de mest besökta turistmålen i Göteborg. När Wisdome öppnar under våren får vi uppleva rymdresor, bombastiska filmeffekter och människans minsta beståndsdelar på en 360-graders skärm med avancerad visualiseringsteknik. Domen har plats för 150 sittande besökare och är ritad av Gert Wingårdh. Utöver Wisdome innehåller Universeum akvarier, regnskog och experimentsalar. 

9. Fullspäckad konsertsommar på Ullevi 
Elva Ullevikonserter är hittills bokade; två spelningar av Metallica den 16 och 18 juni, tre spelningar av Bruce Springsteen den 24, 26 och 28 juni, fyra spelningar av Coldplay den 8, 9, 11 och 12 juli, en spelning av Gyllene Tider den 5 augusti och slutligen en spelning av Laleh den 26 augusti. Utöver detta blir det också festival under två dagar på arenan med Summerburst 2–3 juni. Men det är inte bara Ullevi som bjuder på konserter, 26 augusti är det premiär för Skatås som evenemangsområde med Diggiloo. Och 10–12 augusti intar Way Out West Slottsskogen, i år med Håkan Hellström som avslutande akt.  

10. Nya ölupplevelser på Björkö och Ringön 
Göteborg fortsätter att vara landets centrum för hantverksölBarlindbeer på Björkö i Göteborgs skärgård öppnar i vår ett taprum i ett gammalt islager. På Ringön finns redan flera hantverksbryggerier och i vår öppnar Stigbergets bryggeri sitt senaste tillskott där. Det blir scener både inomhus och utomhus, mat och öl direkt från tank på plats. I höstas skapade Njutningsfrämjandet en ny ölvandring som guidar till de nya hantverksbryggerierna.  

11. Milsvid utsikt från nya Clarion Hotel Draken 
Biografen Draken, som i många år varit huvudbiograf och festivalcentrum på Göteborg Film Festival, restaureras och kompletteras med ett helt nytt hotell. En skybar och takterrass med milsvid utsikt kommer att toppa det 33 våningar höga landmärket som står klart under hösten. Clarion Hotel Draken blir Göteborgs högsta hotellbyggnad och rymmer 474 hotellrum och två restauranger. Med inspiration från Drakens klassiska biografsalong kombineras 50-talsstilen med nutid. 

12. Tre världsmästerskap i handboll och junior-hockey 
Tre världsmästerskap spelas i Göteborg under året – följ svenska handbollslandslagen för herrar och damer och Juniorkronorna. Året börjar med Handbolls-VM för herrar med gruppspel i Scandinavium för Sveriges lag samt mellanrunda för Sveriges grupp. Matcherna spelas mellan 12–22 januari. I november är det damernas tur att göra upp om medaljerna när VM i handboll avgörs i Sverige, Danmark och Norge. Sverige spelar sina gruppspelsmatcher i Scandinavium, här spelas också huvudrundan. Året avslutas med JVM i hockey där svenska juniorkronorna och nio andra länder spelar sina matcher i Scandinavium och Frölundaborg 26 december till 5 januari 2024. 

13. Upptäck västkusten ombord på den fossilfria båten Granit 
Besök seglingsparadiset Marstrand, prova silltillverkning på Klädesholmarna, njut av lilla, charmiga Käringön och känn stadspulsen i Göteborg. I sommar är det premiär för en fyradagars västkusttur med fossilfria båten Granit. Skärgårdsturen bjuder på charmiga hotell, måltider på lokala restauranger och stopp vid några av de vackra kustbyarna i Bohuslän. Det finns fyra avgångar i juni och tre i augusti.