Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Göteborg bjöd in till en resa genom tiden – i Barcelona

Göteborg bjöd in till en resa genom tiden – i Barcelona

Under årets IBTM World, den stora mötesindustrimässan i Barcelona, bjöd Göteborg & Co Möten och Svenska Mässan/Gothia Towers in till Ostindiefararen Götheborg. Ett trettiotal betydelsefulla internationella kontakter välkomnades ombord på en resa från förr till dagens moderna och hållbara Göteborg. De bjöds också på svenska tapas med smak av 1700-talskryddor och en doft av gammal god skepptjära.

Götheborg vid Moll de Bosch i Resina. Foto: Gabriele Merolli

Nästa år firar Göteborg 400 år med en hisnande historia. I samband med IBTM World 2022 i Barcelona bjöds ett antal framstående gäster in på en exklusiv historisk resa från förr till nutid ombord på Ostindiefararen Götheborg. Fartyget väcker stor uppmärksamhet bland besökare där det ligger för vintern i centrala Barcelona. Bland de inbjudna fanns flera internationella mötes- och kongressarrangörer och branschfolk.

– Göteborg ligger i toppen av hållbara destinationer enligt Global Destination Sustainability Index (GDSI). Genom åren har staden förvandlats till ett centrum för kunskap och innovation. Och förstås för möten och evenemang med lokaler i världsklass belägna mitt i city, berättade Annika Hallman, chef Göteborg & Co Möten under eventet.

Malin Erlandsson, Director Congress & Event på Svenska Mässan och Gothia Towers, fortsatte med att berätta om Svenska Mässan, en av Europas största integrerade mötesplatser. Men också om historien om det samarbete och om mötesplatsen som har visat innovationer och varor för internationella besökare sedan 1918.

Den historiska resan ”Göteborg från förr till nutid” ombord avslutades med att besökarna serverades specialgjorda svenska tapas, smaksatta med kryddor som användes på 1700-talet när det ursprungliga fartyget, Götheborg, seglade på öppet hav. Den mycket uppskattade och historiskt baserade menyn komponerades av Fredrik Andersson, Culinary Executive Chef på Svenska Mässan och Gothia Towers.

Fredrik Andersson, Culinary Executive Chef på Svenska Mässan och Gothia Towers förbereder historiska svenska tapas till gästerna. Foto: Annika Hallman/Göteborg & Co

Fartyget Ostindiefararen Götheborg är en kopia av Svenska Ostindiska kompaniets segelfartyg som sjönk utanför Göteborgs hamninlopp vid återkomsten från Kina 1745 och ligger för närvarande i Barcelona. Fartyget kommer att övervintra i Barcelonas hamn fram till mars 2023 och kommer att vara öppen för besök under helgerna. Planen har tidigare varit att fortsätta till Asien efter vintern. Denna plan har nu skjutits upp och fartyget kommer i stället att segla i Medelhavet och Nordeuropa under nästa år.

IBTM World är en ledande branschmässa där den globala mötes-, konferens- och evenemangsbranschen samlas. Mässan hålls årligen i Barcelona, Spanien. 2022 genomfördes mässan 29 nov – 1 dec.