Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Möten i Göteborg gör nytta för framtiden

Möten i Göteborg gör nytta för framtiden

När Rymdforum ägde rum i Göteborg hösten 2021, arbetade arrangören aktivt med att mötet skulle lämna avtryck för framtiden. Bland annat riktades insatser mot unga, för att skapa intresse inom ämnet hos kommande generationer. Det är ett bra exempel på hur det går att nyttja kongresser för att bidra till långsiktiga, positiva effekter – legacy.

− Kongresser i sig är värdeskapande och genom att ha en tydlig plan för vad som ska uppnås och aktivt använda dem som plattformar för positiv utveckling och samhällsförändring kan de göra nytta långt in i framtiden. Hur vi arbetade med den här kongressen är ett utmärkt exempel på det, säger Sandi Habinc, ordförande för Rymdforum 2021.

Sandi Habinc, Ordförande för Rymdforum 2021.

Rymdforum 2021 arrangerades för att visa på vikten av svensk rymdindustri för politiker, men också för att attrahera framtida talang, genom att skapa intresse för ämnet hos kommande generationer. I samband med kongressen inleddes ett samarbete mellan lokal rymdindustri, Göteborgs Stad och ett mellanstadium i ett av stadsområdena. Ett område där det statistiskt sett är en lägre andel av ungdomarna som läser vidare inom naturvetenskap eller väljer en högre utbildning. Syftet med samarbetet var att skapa ett intresse för branschen och visa att det går att ha en karriär inom rymdindustri i Göteborg och Västsverige. Då kongressens ämne och teknik i allmänhet inte vanligtvis lockar tjejer i första hand, riktades därför också särskilda insatser och flera av aktiviteterna till just tjejer.

Även om kongressen är slut, så fortsätter samarbetet tillsammans med Göteborgs Stad. Den lokala rymdindustrin kommer att fortsätta följa ungdomarna, för att se till att det arbete som påbörjades i samband med kongressen bär frukt och bidrar till att påverka ungdomarnas framtid positivt.

Göteborg & Co arbetar aktivt tillsammans med föreningar och lokala och nationella intressenter för att nyttja kongresser till att skapa långsiktiga, positiva effekter. Att möten som äger rum i Göteborg används för att skapa positiv förändring och samhällsutveckling är viktigt för destinationen. Modellen Gothenburg Way to Legacy är framtagen av Göteborg & Co för att stötta mötesarrangörer i detta arbete. Läs mer om arbetet och hör Sandi Habinc berätta om Rymdforum 2021.