Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • För en mer jämställd restaurangbransch

För en mer jämställd restaurangbransch

Det fortsätter bubbla inom Göteborgs krogvärld och de senaste dagarna har det varit fokus på jämställdhet och social hållbarhet. Under veckan har ovanligt många av Sveriges stjärnkockar befunnit sig i Göteborg där det har pågått ett tredagarsseminarium för att hitta vägen till en mer jämställd krogbransch. Förra året kom uppropet #härtardetslut då kvinnor inom krogbranschen vittnade om strukturell sexism på arbetsplatsen. På initiativ av Sofia B. Olsson, kock och operativ chef på restaurang Vrå, tas nu nästa steg: att skapa ett nätverk med konkreta lösningar för en jämställd och inkluderande krogbransch.

Sofia B. Olsson, kock och operativ chef på Vrå (första raden på höger sidan) samlade den 7 februari 13 kockar från hela Sverige fär att prata jämställdhet i restaurangbranschen. Foto: Sofie Mantzaris/Göteborg & Co

− Branschen behöver förbättras och det är dags att titta framåt, hur kan vi ta detta vidare och få med fler på tåget? Mycket hänger på ett bra ledarskap och att vi alla i branschen vågar och vill bryta gamla mönster. Samarbete kring hållbarhet i alla delar med den lokala näringen och stöd från organisationer som Göteborg & Co och Turistrådet Västsverige är väldigt viktigt och uppskattat säger Sofia B. Olsson.

Under måndagen den 7 februari talade ca 13 kockar och inspiratörer om hur frågorna ska tas vidare. Moderatorn Katarina Thorstensson, Hållbarhetschef på Göteborg & Co, talade också om hållbar utveckling i praktiken. Även Fredik Lindén, VD Turistrådet Sverige, pratade om deras stora satsning Hållbarhetsklivet där många företag är anslutna. Drygt hundra personer följde sändningen live där det kom engagerade inspel och kommentarer från både fine dining kockar, forskare, kockstudenter och kockar inom skolverksamheter med flera.

Enligt statistik från SCB som presenterades av Marie Trollvik, jämställdhetsexpert, tjänar en manlig restaurang/köks chef ca 3 000kr mer i månadslön än en kvinna. Även manliga servitörer/hovmästare tjänar ca 3 000kr mer.

− Personalbristen är en brännande fråga inom besöksnäringen generellt och framför allt för restauranger. Det är otroligt viktigt att branschen utvecklas på ett hållbart sätt, med inkludering och schyssta arbetsvillkor. En jämställd restaurangbransch ser jag som en förutsättning för att attrahera personal och vi stöttar Sofia B. Olssons initiativ helhjärtat, säger Peter Grönberg, VD på Göteborg & Co.

Livesändningen går att se här igen: VRÅ 20220207.mp4 on Vimeo