Hoppa till innehållet
Choose language

Göteborgsmåltiden

Var med och skapa Göteborgsmåltiden – stadens nya signaturrätt och en hyllning till hållbar och lokal matglädje.

Nu kan alla som älskar Göteborg vara med och skapa stadens nya signaturrätt. Berlin har sin currywurst, Köpenhamn sin röde pölse och Neapel sin pizza – men vad är egentligen den typiska göteborgsrätten? Det finns den klassiska räkmackan och en halv special, men nu är det dags att titta på framtidens mat och låta folket ta fram ett helt nytt – eller gammalt – förslag på vad som representerar Göteborgs matkultur.

I januari 2025 startar en unik tävling som sätter Göteborgs matkultur på kartan. Tillsammans med Switch Food Hub, (ett EU-samarbete mellan RISE och Chalmers Tekniska Högskola), Turistrådet Västsverige och Göteborgs Stad lanserar Göteborg & Co ”Göteborgsmåltiden” – ett projekt för att skapa stolthet över den lokala maten, inspirera till nyttigare matvanor och bidra till en mer hållbar framtid.

I mars sker en semifinal där tre finalister går vidare till den stora finalen under Göteborgs Kulturkalas 2025. Vinnaren får äran av att ha skapat Göteborgs signaturrätt, som sedan kan representera stadens matkultur i olika sammanhang, exempelvis i skolan på den offentliga måltidens dag.

Vi ser fram emot alla fantastiska idéer och tillsammans kunna sätta Göteborgs matkultur ännu mer i rampljuset både hos lokalbor och besökare. Mat är en stor reseanledning och vi vill såklart uppmana besökare att testa den lokala maten under sitt besök hos oss.

Sofie Mantzaris, PR & Gastronomi, Göteborg & Co

Hur fungerar tävlingen? För att delta skickar man in:

  • Ett recept på maträtten för 4 personer
  • Ett foto av maträtten
  • En kort motivering av varför detta borde bli den nya Göteborsmåltiden.

Förslagen ska också uppfylla minst en av följande tre hälsa- och hållbarhetskriterier:

  • Mer växtbaserat: Fokus på användning av lokala råvaror från växtriket
  • Fullkorn i fokus: Inkludera fullkornsprodukter, gärna lokala
  • Hållbar sjömat: Hållbart producerad fisk, skaldjur eller andra marina råvaror som alger och sjögräs som finns lokalt eller i regionen.

Tidsplan

  • Tävlingen öppnar 21 januari 2025 och pågår till 23 februari.
  • Den 17 mars sker en semifinal där max 10 rätter provlagas och testas av juryn, som utser tre finalister.
  • Finalen sker under Göteborgs Kulturkalas 28-30 augusti 2025, där vinnaren och den nya Göteborgsmåltiden även tillkännages.

En expertpanel som provlagar och utvärderar

Juryn består av ca tio matexperter från olika områden från kockar och matinfluensers till forskare och kockelever. Hela juryn kommer presenteras senare men två namn släpper vi redan nu: Patrik Sewerin, köksmästare på restaurang Nola och expert på circulär odling/matlagning, och Nikola Zivkovic, matinfluenser från Göteborg och med på Matens Maktbarometer 2024.

Sofie Mantzaris

PR-/Presspecialist UK och Konceptutvecklare mat
+46 72 705 06 16