Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Internationella studenter lär sig om Göteborgs varvs-och hamns historia

Internationella studenter lär sig om Göteborgs varvs-och hamns historia

Göteborgs Sjöfartsmuseum välkomnade den 10 oktober runt 60 internationella studenter till en inspirerande föreläsning om Hamnstaden Göteborg. Deltagarna fick även möjlighet att uppleva museets utställningar och akvarium. Aktiviteten är en av många som Unimeet Gothenburg arrangerar i syfte att visa upp stadens rika natur och kulturliv.

Ninna Boberg, museipedagog på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg föreläser om Hamnstaden Göteborg. Foto: Alexsandra Flinck 

Runt 60 internationella studenter, forskare och personal vid Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet besökte Göteborgs Sjöfartsmuseum för att ta del av museipedagogen Ninna Bobergs inspirerande föreläsning om Hamnstaden Göteborg.

Föreläsningen lyfte stadens historia och vad som är unikt för Göteborgs hamn. Hur människor, varor och idéer färdats över haven och hur omvärlden format Göteborg på olika sätt. Ninna berättade att hamnen och varven länge dominerade arbetslivet i staden. Att unga män ofta gick till sjöss och att fartyg återvände hem med dyrbar last. Än idag kan vi se rester från stadens varvsindustri i form av hamnkranar vid Lundbyvass nära Lindholmen.

Göteborg har sedan grundandet av staden varit en viktig handelshamn för Sverige och är Scandinaviums största hamn. Idag ser hamnen och fartygen mycket annorlunda ut. Den stora containerhamnen som ligger på andra sidan Älvsborgsbron hanterar varje år miljontals ton gods – fordon, kläder, elektronik, mat och mycket mer. Hit anländer de största fartygen i världen varje vecka.

Utöver föreläsningen kunde deltagarna på egen hand uppleva museets akvarium och utställningar om hamnstaden Göteborg, med allt från sjöfartsupplevelser, vetenskapliga expeditioner, vackra navigationsinstrument och mystiska souvenirer till kolonialismens mörka historia.

Aktiviteten är en av många som Unimeet Gothenburg genomför för att visa upp Göteborg och allt vad destinationen har att erbjuda. Avsikten är att internationella studenter, forskare och personal vid universiteten ska känna sig välkomna och få hjälp att upptäcka staden.

Unimeet Gothenburg är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Chalmers och Näringslivsgruppen på Göteborg & Co, med syfte att stärka utbytet mellan universitetens internationella studenter och forskarna och näringslivet, skapa kulturella och sociala mötesplatser samt nätverksmöjligheter.