Göteborg leder stort EU-projekt för tillgänglighet och inkludering i europeiska städer
Ett initiativ som kan förändra stadslivet i Europa är precis i startgroparna. Projektet stöds av EU och ska utveckla en interaktiv plattform byggd på Göteborgs digitala tvilling. Syftet är att skapa en mer jämlik och tillgänglig stadsmiljö för alla oavsett ålder och funktionsvariation.
Projektet heter ”European Citiverses Uniting for Inclusiveness” och ligger inom EU:s program Digitala Europa. Det leds från Göteborg och samlar ett tvärsektoriellt team från flera länder i Europa. Målet är att göra stadsrum, arenor, besöksmål och anläggningar mer tillgängliga för såväl invånare som besökare, där inkludering sätts i första rummet.
– Vår vision är att skapa en varm och inkluderande lösning, berikad med AI, som välkomnar familjer och barn med särskilda behov. Genom att satsa på detta banbrytande projekt vill vi göra Göteborg till en kreativ, inspirerande och ännu mer inkluderande destination, där alla kan känna sig hemma och delaktiga, säger Peter Grönberg vd på Göteborg & Co.
En skräddarsydd, interaktiv digital tvilling av Göteborg integrerad med en AI-assistent gör att människor kan planera besöken hemifrån, bekanta sig med utrymmen och uppleva staden via sin dator, smartphone eller surfplatta. Detta kan minska många fysiska och mentala hinder som förhindrar fullt deltagande i stadslivet.
–Föreställ dig att du redan vet hur det känns att åka spårvagn, höra stadens ljud eller hitta vägen till Scandinavium innan du ens klivit utanför dörren. Detta är vad vi strävar efter: att hjälpa människor att känna sig förberedda, självsäkra och verkligen välkomna i vår stad, säger Johan De Paoli som leder utvecklingsarbetet på Göteborg & Co.
En skalbar och replikerbar produkt över hela Europa
Målet med projektet är att leverera en skalbar, replikerbar produkt som kan tillämpas på städer över hela Europa. Detta kommer sätta en ny standard för digital inkludering och hållbar stadsutveckling.
Projektets officiella start markerar början på en två och ett halvt år lång resa, med den första spännande milstolpen satt till första halvåret 2025. Då siktar teamet på att ha en prototyp av den tekniska plattformen som blir grunden för en digital tvilling som tillåter användare att utforska Göteborg virtuellt på ett nytt och spännande sätt.
Projektets leds av Lindholmen Science Park genom programmen Xperience Next och Visual Arena. Övriga projektpartners är Göteborgs Stad, Göteborg & Co, Our Normal, RISE, Future Memories, Virtuell Design (samtliga Sverige), Younite (Finland), University of Twente (Nederländerna), The Point Labs (Rumänien), ICEBERG PLUS (Rumänien) och GATE Institute (Bulgarien). Följande partners är associerade till projektet: Kungsbacka kommun, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, YRGO och Digital Twin Cities Centre.