Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • De odlar framtidens mat i Gamlestaden och vinner Göteborgs Companipris

De odlar framtidens mat i Gamlestaden och vinner Göteborgs Companipris

Framtidens mat odlas i Gamlestaden. Med sin vision att förändra matindustrin genom att producera protein utan inblandning av djur eller stora odlingsytor är FoodTech bolaget Mycorena årets vinnare av Göteborgs Companipris som delas ut av Näringslivsgruppen Göteborg & Co. Det banbrytande systemet för cirkulär produktion av mykoprotein har till och med fångat NASA:s uppmärksamhet.

– Hållbarhet och resurseffektivitet är viktigare än någonsin för att nå varaktig förändring i livsmedelsindustrin. Vårt mål är att Mycorena ska gå i bräschen för den här förändringen, och det här priset bekräftar att vi är på rätt väg, säger Ramkumar Nair, VD och grundare Mycorena.  

Mycorena producerar ett veganskt myceliumbaserat protein. På 24 timmar produceras protein motsvarande en ko, men som varken kräver stora betesängar eller ladugårdar. Det är mykoprotein i en fermenteringsprocess tillsammans med entreprenörskap och internationell kompetens som ligger till grund i företaget som ska erövra världen med en helt ny typ av mat.  

– Livsmedelsproduktionen står idag för 30 procent av de globala koldioxidutsläppen. Framtidens mat behöver vara klimatsmart, resurseffektiv och nyttig. Med sin imponerande entreprenöriella resa inom ett högaktuellt område är Mycorena enmycket värdig vinnare av årets Göteborgs Companipris, säger Kristin Mari Riera, Näringslivsgruppen Göteborg & Co. 

Företaget korades under en prisutdelningsceremoni den 9 mars i samband med Börssällskapet i Göteborgs möte. 

Från Indien till Gamlestaden 

Mycorenas resa och vision att förändra matindustrin startade från det forskningsarbete som gjorts av företagets VD och grundare, doktor Ramkumar Nair, som kom till Sverige från Indien 2013.Mycorena är en del av GU Ventures satsningar sedan 2018 och är idag ett av Sveriges snabbaste växande företag.   

Efter en snabb och framgångsrik utveckling fortsätter Mycorena att expandera sin verksamhet i Gamlestaden – ett snabbväxande område vad gäller framtidens matindustri med bland annat satsningen Urban Food Space. Bolaget lanserade sin första testprodukt på marknaden 2019 och flertalet produkter med mykoproteinetPromyc som ingrediens finns nu att köpa i utvalda butiker.  

På innovationscentret i Gamlestaden utvecklas konstant nya hållbara lösningar, och ett banbrytande system för cirkulär produktion av mykoprotein har nu fångat NASA:s uppmärksamhet. Under kommande veckor kommer representanter från NASA besöka huvudkontoret i Gamlestaden för att ta del av framtidens process för att producera mat i rymden.    

Mycorena i siffror: 

Fakta om Göteborgs Companipris: 

  • Sedan 1994 delar Näringslivsgruppen Göteborg & Co varje år ut Göteborgs Companipris till framgångsrika företag som drivs och utvecklas i Göteborgsregionen. 
  • Priset består av 25 000 SEK och en silverstatyett. 
  • Läs mer om Näringslivsgruppen här.