Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Ny direktlinje till New York stärker destinationen Göteborg

Ny direktlinje till New York stärker destinationen Göteborg

Den 27 april 2023 startar SAS en ny linje mellan Göteborg och New York. Linjen kommer betyda mycket för att fler besökare ska upptäcka och välja Göteborg.
– Det visar att det finns en stark tro på Göteborg som destination. Utvecklingen som sker här är fantastisk och god tillgänglighet med internationella metropoler kan vara helt avgörande i konkurrensen med andra städer, säger Peter Grönberg VD för Göteborg & Co.

En direkt förbindelse med New York har länge funnits på listan över önskade destinationer för näringsliv, akademi och besöksnäring i Göteborg. Nästa år blir den verklighet. Bild: Stefan Gadd

Rutten mellan Landvetter och Newark Liberty International Airport (EWR) i New Jersey 2 mil från Manhattan, kommer att trafikeras med ett helt nytt Airbus 321 Long Range-plan med tre avgångar i veckan åt vartdera hållet.

Det kommer minska restiden rejält för affärs- och privatresenärer. För Göteborgs mötesindustri som konkurrerar internationellt om stora kongresser är detta goda nyheter.

– Bra tillgänglighet är bland det första som arrangörerna frågar efter. En direktlinje till USA kommer göra Göteborg mer attraktivt som mötesstad. Det gör att vi kan hävda oss i konkurrensen med betydligt större städer för att få hit vetenskapliga möten som gynnar både akademin och näringslivet i Göteborg, säger Annika Hallman chef för Göteborg & Co Möten.

Göteborg är en populär destination för amerikanska affärs- och privatresenärer. Enligt statistik från SCB/Tillväxtverket var det drygt 119 000 gästnätter från USA i Göteborgsregionen mellan januari och oktober i år.

Det har inte funnits något direktflyg mellan USA och Göteborg sedan tidigt 1980-tal. År 2008 skulle en ny linje startas och biljettförsäljning var i full gång, men allt stoppades som följd av den globala finanskrisen. Istället krävs mellanlandningar och byten vilket förlänger restider och genererar högre utsläpp.

Airbus A321 Long Range tillhör den senaste generationens flygplan och förväntas minska klimatpåverkande utsläpp med 15 – 18 procent jämfört med liknande tidigare generationers flygplan. Planet tar 157 passagerare. Avgångarna från Landvetter kommer att ske onsdag, fredag och söndag kväll varje vecka. Returflygen lämnar New York sent tisdag, torsdag och lördag. Linjen kommer initialt att trafikeras hela sommarsäsongen 2023 och återkommer för sommarprogrammet 2024.