Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Göteborg firar 400-årsdagen den 4 juni med unik direktsändning

Göteborg firar 400-årsdagen den 4 juni med unik direktsändning

Den 4 juni är det dags, Göteborg fyller 400 år! Födelsedagen kommer att firas med en direktsändning under eftermiddagen. Vi får följa med komikerna Ina Lundström och Niklas Andersson när de tar oss runt i stan i en spårvagn med flera göteborgsgäster, bland andra Miriam Bryant. Och den högtidliga ceremonin leds av Tomas von Brömssen och H.K.H. Kronprinsessan Victoria håller tal till staden. Oavsett var du befinner dig, kan du fira och följa festligheterna i sändningen!

Miriam Bryant, Niklas Andersson, Ina Lundström, H.K.H Kronprinsessan Victoria och Tomas von Brömssen. Foto: Ivan Perfiliev, Robert Eldrim, CS Nöje, Anna-Anna-Lena Ahlström/ Kungl. Hovstaterna, Anders von Brömssen.

– Det blir ett festligt, folkligt, högtidligt, historiskt, göteborgskt och säkert firande, med födelsedagshälsningar från olika håll och kanter, säger Mia Samuelsson, konstnärlig ledare på Göteborg & Co för Göteborgs 400-årsjubileum.

Klockan 15.00, den 4 juni, börjar den 2 timmar långa direktsändningen från Göteborg, där du blir guidad runt i Göteborgs historia och samtid med bland andra författaren och journalisten Kristian Wedel. I delar av sändningen kommer göteborgskomikerna Ina Lundström och Niklas Andersson åka spårvagn tillsammans med sina specialutvalda gäster, däribland Miriam Bryant. I centrum står den officiella ceremonin som leds av Tomas von Brömssen, och där H.K.H. Kronprinsessan Victoria håller tal.

 Göteborgs 400-årsjubileum vill inkludera alla i firandet 4 juni. Med direktsändningen och det digitala jubileumspaket kan man fira där man befinner sig i exempelvis skolan, på förskolan, äldreboendet eller hemma, säger Therese Brusberg chef Göteborgs 400-årsjubileum, Göteborg & Co

Under sändningen uppmuntras tittarna också att vara med och tuta och hurra samtidigt som spårvagnar kommer plinga, salut kommer skjutas och specialskriven fanfar av Paula af Malmborg Ward och Jerker Johansson kommer spelas. Under en minut är förhoppningen att det kommer att höras runt om i staden att Göteborg fyller 400 år.

 Fredag 4 juni är en historisk dag och jag hoppas att alla göteborgare känner sig delaktiga, tittar på direktsändningen och firar där man är, på ett coronasäkert sätt, säger Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Så kan du fira Göteborg där du är:

– Följ direktsändningen via goteborg2021.com
– Använd det digitala Jubileumspaketet med tips på hur du kan fira hemma. Baka Göteborgsbakelsen, lär dig jubileumslåten eller jubileumsdansen till exempel.
– Ta del avjubileumsprodukter från olika jubileumsaktörer. Allt från posters och böcker till marmelad och drycker.  

Hundratals jubileumsaktörer och jubileumssatsningar är knutna till jubileet. Och flera aktiviteter uppmärksammas på olika sätt i samband med den officiella födelsedagen. Här är några exempel.

– Göteborgs Jubileumskarta med platser och berättelser från hela Göteborg, skapad av göteborgarna inför stadens 400-årsjubileum. Kartan är framtagen av föreningen Göthenburgo och delas ut till alla hushåll i Göteborg. 
– Air 4×400 år fyra konstnärer från Sveriges 400-årsjubilerande städer skapar sina verk på temat regn, inspirerat av jubileumssatsningen Rain Gothenburg, i varsin kub som är 3x3x3 meter på Vårväderstorget i Biskopsgården, 31 maj-4 juni. 
– Sätt färg på Göteborg 21 km konstfrån Blå stället till Röda sten, invigs den 4 juni. 
– Göteborg berättarPå Gustaf Adolfstorg finns utomhusutställningen Göteborg berättar. Här samsas berättelser och porträtt av inte mindre än 100 göteborgare, i alla åldrar och från alla stadsdelar. Utställningen kommer att visas hela sommaren och därefter turnera runt i staden under 2021. 
– Grejen med Göteborg. Älskade och hatade göteborgsföremål i ny basutställning på Göteborgs Stadsmuseum. Besökaren får stifta bekantskap med 1900-talets historia och nutid genom både ikoniska, smått uttjatade och riktiga pangföremål ur samlingarna – som bingolotter, Lisebergskaniner och den första Volvobilen.
– Artscape. Ny gatukonst står klar inför staden 400-årsdag
– Konstverket Coronablommor hedrar pandemins offer i Stora hamnkanalen.
– Glimtar ur Göteborgs historia – installationer och filmade dramatiseringar i de historiska kvarteren kring Kronhuset kan upplevas digitalt via QR-koder hela sommaren eller på distans. Produceras av Historieverket.

Läs mer om andra jubileumssatsningar och vad som händer under hela jubileumsåret på goteborg2021.com