Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Så hedras pandemins offer – konstverket Coronablommor ställs ut i Stora Hamnkanalen i Göteborg

Så hedras pandemins offer – konstverket Coronablommor ställs ut i Stora Hamnkanalen i Göteborg

För att hedra och minnas de som gått bort i sviterna efter covid-19, kommer konstnären Geert van der Vossens Coronablommor att ställas ut på en pråm i Göteborgs hamnkanal. Konstinstallationen består av 6 561 handgjorda järnblommor och 1 000-tals tryckta blommor, och ställs ut som en del av Göteborgs jubileumsår.

Coronablommor. Foto: Torbjörn Skogedal.

Från april till november 2020 satte Geert van der Vossen ut sina handgjorda järnblommor på vallen bredvid sin bostad i Broddetorp i Skaraborg, det blev 6 561 stycken. När blommorna nu flyttas till Göteborg kommer de tillsammans med tryckta blommor bilda ett konstverk som har formen av en svensk flagga. Konstverket kommer att placeras på en pråm i Stora hamnkanalen där järnblommorna står på de blå fälten och de tryckta blommorna på de gula partierna.

– Det är med glädje och stolthet jag tackat ja till frågan att visa verket i Göteborg som en del i stadens 400-årsfirande. Det ger mig en möjlighet att visa verket för en större publik, och att även ge plats åt dem som avlidit efter det att verket färdigställdes, säger Geert van der Vossen.

Från den 28 maj till 15 november kommer konstverket Coronablommor finnas på pråmen i Stora Hamnkanalen vid Tyska bron, och vara en del av Göteborgs jubileumsår.

– Vi har levt med Corona-pandemin i över ett år nu och detta konstverk speglar en del av det vi är med om i vår samtid och hedrar dem som drabbats. Hela världen är berörda av denna pandemi och det känns fint att på ett konstnärligt och symboliskt vis uppmärksamma detta under Göteborgs 400-årsjubileum, säger Therese Brusberg, chef Göteborgs 400-årsjubileum, Göteborg & Co.

Konstverket Coronablommor är skapat av Geert van der Vossen och visas i Göteborg i samband med Göteborgs 400-årsjubileum i ett samarbete mellan konstnären, Förvaltningen för kulturutveckling Västra Götalandsregionen, Tyska Christinae församling och Göteborgs stad.

Göteborg fyller 400 år 2021, vilket kommer att firas under året på många olika sätt. På den officiella födelsedagen den 4 juni kommer alla att kunna vara med och fira där de är, bland annat genom att se en direktsändning.

Mer information om vad direktsändningen den 4 juni kommer att bjuda på släpps inom kort.

Om Geert van der Vossen

Geert van der Vossen är en holländsk konstnär som började jobba med järn vid 14 års ålder. Under sin skoltid lärde han sig olika tekniker för att bearbeta metall och utbildade sig sedan till maskiningenjör. När han flyttade till Sverige 2013 tog han upp hantverket med järn igen och har idag sin smedja i Broddetorp i Skaraborg. Geerts mål är att göra oväntade, ovanliga tredimensionella former med minsta möjliga miljöpåverkan, som får människor att fundera, förundra och skratta.