Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Mer gatukonst från Artscape när Göteborg firar 400 år

Mer gatukonst från Artscape när Göteborg firar 400 år

Som en del av Göteborgs 400-årsjubileum återvänder Artscape till staden för att skapa ny storskalig muralkonst. Konstverken planeras att vara klara till det formella födelsedagsfirandet den 4 juni.

Gatukonst av konstnären Jarus, från Artscape i Göteborg 2016. Foto: Fredrik Åkerberg.

Den skånska gatukonstorganisationen Artscape är en av de aktörer som bjudits in för att uppmärksamma Göteborgs födelsedag. Totalt planerar de att låta sex offentliga, storskaliga muralmålningar växa fram i staden. Platserna är Stigbergstorget i Majorna, Skanstorget, Valhalla IP och Elite Park Avenue i centrum och Jättestensskolan på Hisingen där eleverna kommer vara medskapande. Det kommer också finnas en flyttbar skulptur som allmänheten bjuds in att vara med att skapa.

– Vi är stolta över att Artscape är tillbaka i Göteborg igen. Att under vårt jubileumsår ge oss en fortsättning på det framgångsrika arbetet de genomförde 2016, Skandinaviens största urbana konstprojekt i Göteborgs tio stadsdelar. Denna gång med tematiken att i ny kontext bjuda in några av stadens historiska vänner till att bidra med sin konst i vårt offentliga rum, säger Mia Samuelsson, konstnärlig ledare på Göteborg & Co för Jubileet.

Konstnärerna som bjudits in till projektet är nationellt och internationellt erkända talanger, både från Göteborg och stadens flera vänorter och partnerstäder runt om i världen, som bl.a Lyon, St. Petersburg och Bergen. Vilka konstnärerna är kommer dock inte att offentliggöras ännu men Artscapes Daniel Wakeham säger att Göteborg kan förvänta sig “ett urval av några av nutidens mest spännande gatukonstnärer, utvalda just för att lyfta stadens firande.”

– Det känns fantastiskt att äntligen få komma tillbaka till Göteborg och på ett sätt avsluta det vi påbörjade 2016. Vi är stolta över att få räknas som en del av Göteborgs framtidsvision och stadens satsning på offentlig konst, säger Tor Hedendahl, ena grundaren av Artscape.

Som i samtliga projekt Artscape genomför är även allmänheten välkommen att delta i så kallade medskapande konstverk, då vem som helst får sätta sitt avtryck på stadsbilden under vägledning av en erfaren konstnär.

– Vi ser det som vår uppgift att skapa konst med de boende var vi än verkar, det ger en känsla av stolthet och samhörighet som är svår att nå på andra sätt. Vi vill samtidigt väcka allmänhetens kreativitet och inspirera kommande konstnärer, säger Daniel Wakeham, en av Artscapes grundare.