Hoppa till innehållet
Choose language
 • Hem
 • Nyheter
 • Fick nobelpris för gensax – nu inviger Jennifer Doudna Vetenskapsfestivalen Göteborg

Fick nobelpris för gensax – nu inviger Jennifer Doudna Vetenskapsfestivalen Göteborg

När Vetenskapsfestivalen i Göteborg invigs för 25:e gången den 14 april, är det med den världsledande forskaren professor Jennifer Doudna som talare. Doudna tilldelades nobelpriset i kemi 2020, tillsammans med Emmanuelle Charpentier, för gensaxen CRISPR/Cas9, ett gentekniskt verktyg som är och kommer att vara revolutionerande för mänskligheten.  

Jennifer Doudna. Foto: Stephen McNally/UC Berkeley.

– Det här är en riktig drömbokning för oss. Vi är väldigt glada att tack vare Stenastiftelsen kunna välkomna en av väldens mest spännande forskare i vårt program säger Jennie Turner, verksamhetsledare på Göteborg & Co för Vetenskapsfestivalen.

Invigningen blir ett samtal om forskning, vägen till upptäckten och framtiden. 2021 års tema för Internationella Vetenskapsfestivalen är Level up och handlar om människans strävan att alltid ta sig framåt, utvecklas och ta sig till nästa nivå. I linje med detta kommer Jennifer Doudna, på länk från USA, berätta om nästa nivå för mänskligheten, Level up for humanity.

– Det är ett fascinerande ämne som passar perfekt in i vårt tema Level up. Doudnas forskning spänner över många fält och ger också upphov till många frågor om framtiden som vad nästa nivå är. För oss i Vetenskapsfestivalen är mötet viktigt och även våra besökare kommer kunna ställa sina frågor till Jennifer Doudna, säger Jennie Turner, verksamhetsledare på Göteborg & Co för Vetenskapsfestivalen.

Jennifer Doudnas omdanande forskning och upptäckter av gensaxen CRISPR/Cas9 är forskning som får konsekvenser inom flertalet ämnen, inte minst livsvetenskaperna. Gensaxen kan användas för att förebygga genetiska sjukdomar, bota vissa typer av cancer och stoppa HIV. Men att klippa och klistra i våra gener innebär dessutom att man kan tillföra nya ärftliga egenskaper hos människan. En möjlighet som leder till oerhörda och kanske oöverskådliga etiska och filosofiska utmaningar. Hur såg vägen fram till upptäckten ut? Kunde de ana vilken kraft och makt upptäckten kan föra med sig? På vilket sätt kan forskningen rädda liv och kanske också förstöra liv? Vad står på spel?

Invigningen med Jennifer Doudna möjliggörs med hjälp av en generös donation från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

– Vi är mycket glada över att på nytt få stödja invigningen av Vetenskapsfestivalen. Att väcka nyfikenheten för vetenskap och forskning är något som ligger oss varmt om hjärtat och vi hoppas att årets invigning kommer att göra just det. Årets talare är en verklig pionjär inom ett mycket spännande område,” säger Madeleine Olsson Eriksson, ordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Om årets Vetenskapsfestival

Den 12–18 april hålls Internationella Vetenskapsfestivalen för 25:e gången och hela festivalen är digital. Årets tema Level up handlar om människans strävan att alltid ta sig framåt, utvecklas och ta sig till nästa nivå. Men vad är nästa nivå? Med nyfikenheten som drivkraft letar vi oss vidare och letar efter erfarenheter som vidgar våra vyer. Men hur påverkar vi framtiden? Lever morgondagens civilisation i harmoni med planeten och alla dess levande ting? Kan det traditionella biologiska medvetandet ersättas med ett artificiellt sådant? På Vetenskapsfestivalen belyser vi människans ständiga rörelse att ta sig vidare och jordens svar på vår nyfikenhet.

Några höjdpunkter ur årets program:

 • Space Saturday, Physics at the end of the universe with Katerine Mack, AKA ”AstroKatie” and Lewis Dartnell Origins
 • Digital Tsunami med Katarina Gospic
 • AI, Democracy and Human Flourishing med bland andra Andrew Briggs, professor in nanomaterials
 • Från dystopi till utopi med vetenskapsjournalist Torill Kornfelt
 • Filosofika om framsteg
 • Skolcupen i E-sport
 • Game Jam
 • Pandemier igår, idag och imorgon med vetenskapsjournalist Amina Manzoor
 • Kan vi förutsäga framtiden? Korta föreläsningar om exempelvis riksdagsval, pandemi och polarisar till, börskurvor, framtidens chefer och vad vi ska äta.
 • Quizadillas populärkulturellt quiz med speltema

Läs mer om årets program!

Läs mer om årets Skolprogram som hålls den 12–16 april med över 100 aktivitetstillfällen för förskola och grundskola och kapacitet att ta emot närmare 60 000 elever och lärare.