Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Årets UF-Företag heter Läsa och Lära UF

Årets UF-Företag heter Läsa och Lära UF

Läsa och Lära UF från Polhemsgymnasiet tog hem guldet i den mest prestigefyllda tävlingskategorin Årets UF-företag. Läsa och Lära UF har tagit fram en bok och ett armband som gör den yngsta generationen mer medvetna om FN:s 17 globala målen för hållbar utveckling. Priset delades ut den 18 mars under en digital ceremoni, som ersatte den traditionella UF-mässan, och sändes live från Studio Gothia.

Läsa och Lära UF – Vinnare av Årets UF-företag 2021 Foto: Frkn Falkman

− Årets UF-tävling bjöd inte bara på kreativa och hållbara företagsidéer, den säkrar också entreprenörskapet och framtidens nyföretagande. Det känns fantastiskt att kunna gratulera de värdiga vinnarna av årets UF-företag, Läsa och Lära UF som på ett pedagogiskt sätt lär ut om de så viktiga globala målen, säger Kristin Mari Riera, projektledare på Näringslivsgruppen, Göteborg & Co.

Näringslivsgruppen på Göteborg & Co som har varit partner till Ung Företagsamhet Göteborg i snart 30 år står som tävlingsvärd för priset Årets UF-företag. Priset delades ut av Kristin Mari Riera, projektledare på Näringslivsgruppen, Göteborg & Co med följande jurymotivering: ”Med ett tydligt kundfokus har ni hittat den pedagogiska formeln – att förstå sig på de globala hållbarhetsmålen. Med ett stort driv och kreativitet, en bra story och riskbenägenhet, har ni tillsammans bidragit till en bättre planet!”

De unga entreprenörerna tog dessutom hem första priset i tävlingarna Årets Vara och Årets Socialt Hållbara UF-företag. Nu väntar tävlande i SM i Stockholm som likt förra året kommer bli ett digitalt evenemang.

– Det har varit så otroligt hög kvalité på alla UF-företag i år. Vi vill verkligen tacka våra rådgivare och lärare för allt deras stöd. Det har varit många sena nätter innan vi äntligen kunde hålla vår bok i handen, säger Astrid Kahlman, VD på Läsa och Lära UF.

På prispallen för Årets UF-företag utsågs även Normal UF till andrapristagare, företaget som skapat en kroppsinkluderande målarbok för barn och unga. Tredje platsen kammade Gotteborg UF hem med sin kokbok ” En smak av Göteborg” innehållande recept och historier från kända göteborgare som hyllar stadens 400-årsjubileum. Båda UF-företagen kommer från Kitas gymnasium.

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation som ger möjlighet till gymnasieelever att starta och driva företag under ett läsår.

UF-företagande läsåret 2020/2021 i korthet:

  • Läsåret 2020/2021 driver 34 676 gymnasieelever UF-företag i Sverige. Av
  • dessa är 2782 i Göteborg.
  • UF-företagande bedrivs på 601 gymnasieskolor i Sverige och 46 skolor i
  • Göteborg.
  • 124 UF-lärare är i år engagerade i Göteborg.
  • Programmen i Göteborg där flest elever finns är: ekonomiprogrammet,
  • teknikprogrammet och handels- och administrationsprogrammet.