Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • GFF och SvFF lockar kvinnliga fotbollsdomare i ny digital kampanj

GFF och SvFF lockar kvinnliga fotbollsdomare i ny digital kampanj

Göteborgs Fotbollförbund och Svenska Fotbollförbundet satsar på att få fler tjejer och kvinnor att utbilda sig till fotbollsdomare. Med sin satsning Plus 10 000 visar förbunden på allvar att jämställdhetsfrågan är en fråga som prioriteras. I samband med UEFA Women´s Champions League Final som går av stapeln på Gamla Ullevi den 16 maj passar de på att locka fler kvinnliga domare genom en digital kampanj i framför allt sociala medier.

Tess Olofsson. Foto: Harold Cunningham/UEFA.

Plus 10 000 är ett rikstäckande initiativ från Svenska Fotbollförbundet med syfte att öka antal aktiva kvinnor inom fotbollen. Målet är att tillsammans inspirera och stimulera så att fler kvinnor blir en del av fotbollsfamiljen. Det här innebär fler tjejer och kvinnor som fotbollsledare i olika positioner på och utanför planen som tränare, domare, styrelse- och kommittéledamöter, i ordförandepositioner och ledningsgrupper samt andra roller i klubbar och föreningar.

Som en del i den nationella satsningen vill nu Göteborg & Co, som är en del av Göteborgs Stad, och Göteborgs Fotbollförbund göra sitt för att dra sitt strå till stacken och på så sätt bli en viktig medspelare i målet mot Plus 10 000. Första initiativet av fyra som kommuniceras är det man valt att kalla ”Become a referee”, där målet är att attrahera tjejer och kvinnor att utbilda sig och satsa på en karriär som fotbollsdomare. Det spelar ingen roll om ambitionen är att döma fotboll på lägre nivåer som en hobbyverksamhet eller om siktet är inställt mot stjärnorna och drömmen om att döma en Champions League-final i framtiden står överst på listan. Alla är välkomna.

Under hashtagen Equal Goals Gothenburg (#equalgoalsgothenburg) lyfts nu en mer jämlik fotbollsvärld där alla är välkomna; oavsett kön, ålder eller bakgrund.

En av de kvinnliga domare som definitivt brinner för att döma fotboll är Tess Olofsson. Tess är en förebild och inspiration som tidigare dömt herrarnas division1 och OBOS Damallsvenskan. I oktober 2020 blev hon även den första kvinnan att döma Superettan, herrarnas näst högsta division. Några veckor senare tilldelades Tess priset som Årets domare 2020 på Fotbollsgalan och sedan en tid tillbaka har hon även fått en elitklassificering vilket innebär att Superettan nu blir domarens hemmaplan under året.  

– Att döma fotbollsmatcher är något jag brunnit för så länge jag kan minnas och jag är väldigt taggad på att komma igång med året och jobba hårt för att etablera mig i Superettan. För mig är det en självklarhet att kvinnliga domare kan döma fotboll på alla nivåer, både på dam- och herrsidan, och att SvFF och GFF nu satsar på att ge mig fler kollegor är något jag definitivt välkomnar, säger Tess Olofsson, Årets Domare 2020.

För mer information & anmälan besök: https://www.svenskfotboll.se/becomeareferee/