Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Career Day hjälper internationella studenter att positionera sig på svenska arbetsmarknaden

Career Day hjälper internationella studenter att positionera sig på svenska arbetsmarknaden

Att komma in på arbetsmarknaden som nyexaminerad student är inte alltid lätt. Att positionera sig på arbetsmarknaden i ett nytt land är ännu svårare. Vid webbinariet Digital Career Day: Education and Preparation som arrangerades av Unimeet Gothenburg har över 250 internationella studenter och forskare fått verktyg för att bäst profilera sig på LinkedIn samt ta del av handfasta tips av SKF kring arbetsmarknaden för internationell kompetens.

Över 250 internationella studenter och forskare deltog i webbinariet Digital Career Day: Education and Preparation

− Syftet med webbinariet var att få en inblick i den svenska arbetsmarknaden ur ett interkulturellt perspektiv, samt lära sig LinkedIns ”netiquette” för att proaktivt kunna skapa kontakt och söka jobb i Göteborg och Sverige. Unimeet Gothenburg kommer fortsätta att arrangera webbinarium för att hjälpa studenter och forskare att komma närmare det svenska näringslivet då vi ser en stor efterfrågan på detta från båda parter, säger Cecilia Olofsson, projektledare för Unimeet Gothenburg på Göteborg & Co.

Digital Career Day har anordnats vid två tillfällen och samlade över 250 studenter och forskare på Chalmers och Göteborgs universitet, från olika länder och med olika bakgrund i forskningsområde.

Network – get work!

LinkedIn är den största plattformen för rekrytering med 4 miljoner användare i Sverige. Till skillnad från andra sociala medier kan LinkedIn ses som en svårframkomlig plattform. Strategiska kommunikatören och SEO specialisten Ida Sjöholm delade under webbinariet med sig av sina bästa tips och tricks för en optimal användning och visade hur man proaktivt bygger upp sin profil med hjälp av plattformens möjligheter. Deltagarna fick även värdefull information om att bygga nätverk, hur man skapar kontakt med företag samt hur man hittar jobben som aldrig publiceras.

Internationell kompetens behövs i Göteborg

Enligt genomförda undersökningar med studenter finns en stor önskan och efterfrågan om att komma i kontakt med näringslivet i Göteborgsregionen. Därför gästade det internationella företaget SKF, som har sitt huvudkontor i Göteborg, andra delen av webbinariet. Deltagarna fick möjlighet att lyssna och konversera med HR-direktören Ann-Sofie Zaks och Aline Novaes, från Brasilien som studerat vid Göteborgs universitet och idag arbetar som Global Category Buyer in Group Purchasing på SKF. De berättade bland annat om företagets behov av internationell kompetens och bjöd på tips för att starta en karriär i Sverige.

− Internationell kompetens är väldigt viktigt för SKF. Mina bästa tips till internationella studenter som söker jobb är att utöka ditt nätverk, för kontakter betyder verkligen möjligheter. Ett annat tips är att inte vara allt för kräsen i sitt jobbsökande och använda och se alla erfarenheter som möjligheter som kan leda dig till drömjobbet, säger Aline Novaes.

Digital Career Day arrangeras av Unimeet Gothenburg, ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Chalmers och Näringslivsgruppen Göteborg & Co som syftar till att välkomna internationella studenter och forskare till Göteborg. Kommande evenemang och mer information om Unimeet Gothenburg hittar ni här.