Göteborg för familjen 2019

Göteborg är något så ovanligt som en barnvänlig storstad. Det allra mesta man vill se och uppleva ligger inom gångavstånd mitt i stan, eller är lätt att nå med spårvagnen. Här finns vattenvägar att utforska och gröna, sköna parker för barn med spring i benen. Liseberg står förstås överst på barnfamiljernas lista, och passa på att lära mer på Universeum som ligger bredvid.

Liseberg

Liseberg är den mest populära turistattraktionen i hela Sverige och lockar årligen nästan tre miljoner besökare. Skräckhuset Skogen är en nyhet för i år, ett nytt skräckkoncept där besökaren får uppleva en obehaglig vandring utomhus (åldergräns 11 år). Årets sommarsäsong pågår från 27 april till 29 september, Halloween 11 oktober till 3 november och Jul på Liseberg 15 november till 30 december. Hela parken är då utsmyckad med juldekorationer och upplyst av närmare fem miljoner lampor.
Webbplats: www.liseberg.se

Universeum

Universeum Science Discovery Center kombinerar vetenskap, teknik och äventyr. Följ vattnet från fjällen i norr ner till havet. Här finns stora akvarier och olika experiment att prova på egen hand, till exempel i kemilabbet. Från och med 14 september finns den nya utställningen Rymdresan, med fokus på människan och rymden. Regnskogen har över 1 500 nya växter och ett 25 meter högt kapokträd med trappor, vindlande gångar och hängbroar.
Ta er dit och åk på tropisk regnskogssafari!
Öppet: Alla dagar 10.00–18.00.
Webbplats: www.universeum.se

Alfons Åbergs Kulturhus

Bäst för barn 0–8 år och deras vuxna. Kom och lek, upptäck och lär hemma hos Alfons Åberg, ett stenkast från Centralstationen. Här är det alltid något roligt på gång; teater, högläsning, musik, experiment och mycket mer. Koppla av i Mållgans kafé.
Öppet: Alla dagar 10–16 förutom vissa helgdagar.
Webbplats: www.alfonskulturhus.se

Paddanbåten

En annorlunda guidad båttur på en knapp timma, längs stans kanaler och ut i hamnen (som är Nordens största). Turen går under 20 broar där den lägsta kallas Osthyveln. Båtarna går från Kungsportsplatsen från 12 april till 13 oktober. Under vintern körs specialturer direkt till Jul på Liseberg.
Webbplats: www.stromma.se

Världskulturmuseet

Ligger granne med Universeum. Missa inte deras välgjorda utställning ”Tillsammans” om det underbara och svåra att vara med andra. Passar både för barn och vuxna. I en värld med grottor, berg och regnbågar möter du 1 000 föremål från en svunnen tid. Härligt för barnen att springa, gömma sig och samtidigt förundras över alla fantastiska saker.
Webbplats: www.varldskulturmuseerna.se

Slottsskogen

Naturen mitt i stan. Här finns stora gräsmattor, fågeldammar, säldamm (där sälarna matas klockan 14 varje dag), djurhagar med nordiska djur och Barnens Zoo, som är öppet mellan april och september. Perfekt för picknick. Det finns en naturlekplats och barfotaslinga bredvid Café Azalea, i korsningen av Säldammsbacken och Vedbacken. Populära ”Plikta” är Göteborgs största lekplats och ligger vid Vegagatans slut. Nära Plikta ligger också Naturhistoriska museet med mängder av uppstoppade djur, bland annat den gigantiska Malmska valen.
Webbplats: www.goteborg.com/slottskogen/

Maritiman

Gå till sjöss för en dag och mönstra på världens största flytande fartygsmuseum med 15 stycken fartyg, båtar och pråmar som ligger i centrala stan på Packhuskajen. Gå ner i ubåten Nordkaparen, med ljud- och ljuseffekter som ger en verklighetstrogen känsla. Eller gå ombord på jagaren Småland.
Öppet: april till september, samt höstlovet.
Webbplats: www.maritiman.se

Fler göteborgska specialare:

 

Sveriges största kanelbulle

Café Husaren i Haga bakas den största kanelbullen (Haga Nygata 26). Haga är Göteborgs äldsta stadsdel med fint bevarad trähusbebyggelse och många mysiga kaféer och småbutiker.

Spårvagnen

Att åka spårvagn är ett trevligt sätt att ta sig fram genom Göteborg. I kollektivtrafiken ingår också skärgårdsbåtar och hamnfärjan Älvsnabben. Spårvägssällskapet Ringlinjen kör trafik med veteranspårvagnar till Liseberg under parkens säsong. Den äldsta vagnen är byggd 1902.

Kronhusbodarna

Bakom Gustav Adolfs torg ligger hantverkskvarteret Kronhusbodarna med glasblåsare, chokladfabrik och urmakare. Här finns även ett mysigt café under vitkalkade valv och med uteservering.

Mer information

Läs mer om allt som finns att göra i Göteborg för barn och familjer:
http://www.goteborg.com/barnens-goteborg/