Att ta sig fram i Göteborg

Med en funktionsvariation kan det finnas många utmaningar och Göteborgs Stad arbetar ständigt med att minimera olika begränsningar. Ett uttalat mål är att staden ska vara tillgänglig för alla, oavsett vad dina svårigheter gäller.

På goteborg.se kan du läsa mer övergripande om tillgängligheten i Göteborg och vilka åtgärder som görs för att förbättra stadsmiljön. Du kan också få hjälp via Göteborgs Stads Kontaktcenter för information på många olika språk.

Gator och stadsdelar

I Göteborg är de större gatorna breda och vanligtvis lätta att ta sig fram på. I de äldre stadsdelarna ringlar dock ofta smala kullerstensgator med höga trappor, vilka kan upplevas svårtillgängliga. Äldre byggnader i dessa kvarter kan fortfarande sakna hiss. Exempel på äldre stadsdelar är Haga, Linnéstaden, Vasastan och Majorna. 

En spårvagn i närbild
Credit: Peter Kvarnström

Kollektivtrafik och färdtjänst

Spårvagn

På hållplatsernas ankomstskyltar finns en tillgänglighetsikon bredvid de ankommande linjer som är tillgänglighetsanpassade. I regel gäller det de nyare spårvagnarna som har en nedsänkning i mitten på vagnen. Det är svårt att stiga ombord på de äldre spårvagnarna på grund av höga trappsteg. Däremot går spårvagnarna med korta mellanrum och det ska alltid finnas ett bra alternativ i anslutning till den avgång du hade tänkt dig. Använd Västtrafiks reseplanerare för att se vilka fordon som är tillgänglighetsanpassade.

Buss

Att åka buss ska inte vara några problem oavsett vilken funktionsvariation du har. Gå in på vasttrafik.se och läs mer om tillgänglighet på Västtrafiks bussar.

Båt

Vissa delar av kollektivtrafiken i Göteborg består av skärgårdsbåtar. Båtarna har landgångar och är alltid bemannade på fördäck vid ombordstigning. Det är lätt att ta kontakt med personalen för dina specifika behov vid påstigning.

Flexlinjen

Flexlinjen är en del av kollektivtrafiken och alla är välkomna att åka med. Flexlinjen kör i begränsade områden och kan komma närmare platsen du befinner dig på än annan kollektivtrafik. Du bokar din resa i förväg och blir därmed garanterad en sittplats. Läs mer om hur du bokar och nyttjar Flexlinjen på goteborg.se.

Färdtjänst

För dig som behöver färdtjänst går det att boka dygnet runt. Besök goteborg.se för mer information om vad som gäller för färdtjänst inom Göteborgs Stad.

Boende

Det finns ett stort utbud av tillgängliga hotell i Göteborg. De flesta gör sitt bästa för att vara tillgängliga ur alla aspekter. De stora hotellkedjorna följer hårda krav på tillgänglighet. Innan du bokar kan det vara bra att kontakta hotellet angående just dina behov för bästa service.

Attraktioner

De offentliga attraktioner som finns i Göteborg ska vara tillgänglihetsanpassade för alla och lätta att besöka. Större attraktioner och sevärdheter öppna för allmänheten arbetar aktivt med tillgänglighet. På attraktionernas egna hemsidor brukar det finnas mer detaljerad information om tillgänglighetsanpassning.

Lekplatser

I Göteborg finns flera tillgänglighetsanpassade lekplatser. De har ibland asfalt eller gummibeläggning för att det ska vara lättare att komma nära lekredskapen. De flesta av stadens lekplatser kan lätt hittas med lekplats-appen.

Tre personer bada i Härlanda Tjärn i kvällsljus.
Credit: Frida Winter

Bad

Innan du besöker en offentlig badplats kan det vara bra att ta reda på om det gjorts några anpassningar för tillgängligheten. Det finns ett bra utbud av tillgänglighetsanpassade badplatser med ramper och handikapptoaletter i Göteborg. Läs mer på goteborg.se om tillgänglighet i stadens utomhusbad. Det kan vara bra att veta att Göteborgs skärgård mestadels består av klippor.

Offentliga toaletter

Göteborgs Stad har slutit avtal med flera restauranger och kaféer om att deras toaletter får användas av allmänheten. Även i vissa offentliga byggnader som Stadsmuseet finns toaletter du kan använda. I Göteborg är det alltid bra att ha en tia eller femkrona till hands när du ska besöka en offentlig toalett. Du hittar en lista över offentliga toaletter här.

Om du får problem med ditt hjälpmedel

Om du skulle få problem med ditt hjälpmedel under vistelsen kan du kontakta Rehabshop som hjälper till med uthyrning, försäljning och rådgiving kring olika hjälpmedel. 

Appar: Anmäl hinder och Got Event Tillgänglighet

Har du upptäckt hinder i den offentliga miljön när du rör dig ute på stan? Då kan du anmäla detta via appen Anmäl hinder. Appen är gratis.

Appen Got Event Tillgänglighet har tagits fram för att tillgängliggöra arenor och hjälpa personer som behöver syntolkning, teckenspråkstolkning eller talslinga. Med appen kan du maxa upplevelser och ta del av alla magiska ögonblick. Den är kostnadsfri och för att den ska funka behöver GPS:en vara påslaget. Appen finns att ladda ner till Android och iPhone

Tillgänglighetsdatabasen och Wheelmap

För att ta del av stadens utbud kan du besöka tillgänglighetsdatabasen. Där kan du söka på vilken tillgänglighet som finns i olika lokaler, butiker och restauranger. På wheelmap.org kan du också ta del av rullstolstillgängliga platser i Göteborg.