Hoppa till innehållet

Restaurant Trends

Tillsammans med Göteborgs Restaurangförening (GRF) och Benchmarking Alliance  erbjuder Göteborg & Co alla restauranger i Göteborgsregionen möjligheten att arbeta med analysverktyg. Tjänsten är en del av besöksnäringens kunskapsnav inom digitalisering och datadrivet beslutsfattande.

Kom igång med Restaurant Trends redan nu

Copyright: Tomas Yeh/SK Mat & Människor/Göteborg & Co

Optimera och öka din försäljning

Sedan slutet av 90-talet har ”Hotel Trends” tjänsten funnits på liknande sätt för hotellen. Nu är det restaurangernas tur och för att utnyttja alla möjligheter inom Restaurant Trender vi behöver bli fler för att kunna utnyttja alla ”Restaurant Trends” möjligheter.

Genom att jämföra egna data med destinationens nyckeltal får restauranger chansen att se vilka intäkter per plats som kan uppnås och hur snabbt andra restauranger optimerar sin omsättning samt antal gäster. Det är ett sätt att förbättra sin egen prestation genom att utbilda personal och justera arbetsprocesser med dessa nivåer som mål.

Bland alla tillgängliga funktioner gör plattformen skillnad mellan lunch- och middagsdata och återspeglar dynamiken mellan de två. Läs mer om Benchmarking Alliance här.

− För att vi i restaurangnäringen ska kunna göra vår röst hörd i besöksnäringsstaden Göteborg måste vi vara mätbara. Hotellen är det, transport i form av tåg/flyg med flera är det. Men inte vi. Ännu. Snabbt och enkelt ska statistik kunna tas fram (allt ska ske per automatik) så att vi kan påvisa och stärka hur det går i branschen i både upp och nedgångar. Ett oerhört användbart och nödvändigt mätverktyg i diskussioner med såväl politiken som olika beslutsfattare, samarbetspartners både i staden, regionen och i landet, säger Ulrika Kvarnhult, ordförande i Göteborgs Restaurangförening.

Enkla nyckeltal som säger det mesta

  • RevPAS (lunch/middag) = Restaurangintäkter per tillgänglig plats
  • Snittnota (lunch/middag) = Restaurangintäkter per gäst
  • Beläggning per stol (lunch/middag) = Gäster per tillgänglig plats
Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Samarbete med Benchmarking Alliance och Trivec Norden

Benchmarking Alliances data används av Visita, Sveriges Riksbank, Tillväxtverket och andra liknande organisationer som samtalar med regering och bevisar fakta hur det verkligen går för besöksnäringen i dessa tuffa tider. All information som visas på Restaurant Trends är anonym – enskilda deltagares data kan aldrig identifieras.

Den dagliga statistiken levereras till plattformen från kassasystems företaget Trivec. Förutom att det är värdefullt för de individuella restaurangerna att kunna jämföra sig mot varandra, bidrar Restaurant Trends till att lyfta hela branschen som helhet.

Så kommer du igång
Just nu söker vi restauranger som har Trivec som PoS/kassasystem.

Anmäl intresse här. 

Vid frågor om Benchmarking Alliance kontakta: Fredrik Önrup, fredrik.onrup@benchmarkingalliance.com

Niklas Masuch, Projektledare

niklas.masuch@goteborg.com
+46 736 66 09 62

Destination Data Platform

Prenumerera på Göteborg & Co:s nyhetsbrev

Vill du ha kontinuerliga uppdateringar från Göteborg & Co i din mailkorg?

Registrera