Hoppa till innehållet

Sök

Vad söker du efter?

Musikhjälpen i Göteborg 2022

2022 var det dags igen. Med nio år sen den senaste gången Musikhjälpen besökte Göteborg stod glasburen åter på Kungstorget redo att skapa engagemang för årets tema: att öka tryggheten och förbättra tillvaron för barn som är på flykt från krig. Resultatet blev den näst högsta insamlingssiffran någonsin och berättelser om att fly från krig som lämnade avtryck även efter att glasburen lämnat stan.

Människor i vinterklädsel samlas utanför Musikhjälpens bur på Kungstorget. Foto: Peter Kvarnström.

Under 144 timmar sände tre programledare radio och tv från buren, med en fantastisk inramning av Kungstorget och Stora Saluhallen. Temat handlade om för att en tryggare barndom på flykt från krig, och samlade in 54 517 949 kr och 849 928 engagemang.

Det var en kall december och mer än -10 grader under flera dagar och kanalen frös till is. Trots det var det 199 407 personer som tog sig till buren under veckan, som mest var det 34 000 personer på torget under en dag, totalt.

Darias flykt från Ukraina lämnar avtryck även efter Musikhjälpen

När ett evenemang, kongress eller möte hålls i Göteborg ska vi sträva efter att skapa långsiktiga effekter även efteråt – det som genomförs i Göteborg ska lämna avtryck, ett legacy.

På Musikhjälpens tema skapades en film som illustrerar 17-åriga Darias flykt från Ukraina efter att kriget brutit ut. Filmen lanserades den 2 mars 2023 och är en av flera aktiviteter som gjordes för att skapa en långsiktig effekt. Projektet genomfördes av Göteborg & Co tillsammans med Ungdomsfullmäktige i Göteborg.

Filmen hittar du på Ungdomsfullmäktiges instagram.

Du kan också läsa mer på Vårt Göteborg: Darias flykt har blivit kortfilm.

Hur skapar vi legacy?

Göteborg & CO har en arbetsmodell, Gothenburg Way to Legacy. Den inkluderar programplanering, verktygslåda och nätverk av ideella organisationer.

Läs mer om hur vi arbetar för att skapa långsiktiga, positiva effekter.

Om musikhjälpen

Musikhjälpens bur besöks av artister och andra gäster som på olika sätt engagerar sig för årets tema. Programmet samlar in pengar och engagemang genom publikens låtönskningar, digitala insamlingsbössor, tävlingar och auktioner.

Läs mer om musikhjälpen på Musikhjälpens hemsida.

Kontakta gärna

Malin Fallgren

Kommunikatör
+46 737 13 80 23

Åza Rydberg

Funktionär- och aktivitetsansvarig Göteborgs Jubileumsfestival
+46765 17 63 74

Prenumerera på Göteborg & Co:s nyhetsbrev

Vill du ha kontinuerliga uppdateringar från Göteborg & Co i din mailkorg?

Registrera