Hoppa till innehållet

Exempel på hållbara evenemang

Goda exempel och vägledningar från olika arrangörer som lyckats integrera hållbarhetsarbetet som en naturlig del av evenemanget.

Göteborgsvarvet – löpfest med koll på hållbarhet 

Göteborgsvarvet Half Marathon är med sina 47 000 deltagare ett av världens största lopp. Evenemanget har sedan tidigare miljödiplomerats av Göteborgs stad men sedan 2016 är evenemanget också certifierat enligt ISO 20121 – en internationell certifiering som säkerställer en hög nivå på hållbarhetsarbete vid evenemang. Fokus i hållbarhetsarbetet under Göteborgsvarvet ligger på transporter, avfall, engångsmaterial, socialt engagemang, mat och hälsa. Löparna bidrar också med sina starter till idrotten både regionalt och nationellt, samt till välgörenhet.

WIN WIN Gothenburg Sustainability Award – ett evenemang som lever som det lär

WIN WIN Gothenburg Sustainability Award är ett internationellt pris för att uppmärksamma insatser för hållbar utveckling. Pristagarna är viktiga förebilder som alla har gått från ord till handling. Priset är en miljon kronor och visar vad som är nödvändigt och möjligt i kampen för en ljusare framtid.

Pris kan tillfalla person eller organisation som bidragit till:

  • att effektivisera resursanvändningen och/eller främja förnybara råvaror och kretsloppslösningar
  • lösningen på ett problem(område) som kan leda till ett tekniskt genombrott eller “systemförändring”
  • att vara processdrivande och gett betydelse såväl i Göteborgsregionen som i ett vidare sammanhang
  • utveckling mot ökad global rättvisa

För ett evenemang som WIN WIN Gothenburg Sustainability Award är det viktigt att leva som man lär. Priset är miljödiplomerat och de arbetar enligt ekologiska, sociala och ekonomiskt hållbara principer. Bland annat serveras bara vegetariska och säsongsanpassade måltider i samband med evenemanget.

Way Out West

Den omåttligt populära musikfestivalen Way Out West har sedan starten 2007 blivit nästan lika känd för sitt hållbarhetsarbete som för sitt rika artistutbud. 2012 slutade festivalen servera kött och blev helvegetarisk, 2014 gick de över till ekologisk öl och 2015 blev Way Out West mjölkfritt genom ett samarbete med havremjölksföretaget Oatly. Festivalen har varit miljöcertifierad av Göteborgs Stad sedan starten och är även KRAV-märkt samt certifierad med ISO 20121 som världens första musikfestival.

Way Out West har på kort tid blivit ett internationellt föredöme för andra festivaler. Genom att fokusera på ekologisk och vegetarisk mat har man inte bara gjort en miljöinsats, man har också startat en debatt i samhället om vårt sätt att leva.

Göteborgs Kulturkalas

Med 1,5 miljoner besök under sex dagar är Göteborgs Kulturkalas en av Nordens största kulturfestivaler. Festivalen vill uppmuntra till ett hållbart tänkande och ett hållbart agerande och arbetar aktivt med ekologiska-, sociala och ekonomiska frågor.

Kulturkalaset arbetar aktivt för att minska sin miljöbelastning och uppfyller Svensk Miljöbas standard för miljödiplomering. Evenemanget ställer krav på och uppmanar samarbetspartners att använda miljövänliga produkter, anpassa sina transporter och ta fram långsiktigt hållbara lösningar. Kulturkalaset drivs på lokalt producerad, förnybar energi. Kulturkalaset uppfyller också kriterierna för Fairtrade City Göteborg, vilket bland annat innebär att allt kaffe, te och socker som serveras under kulturkalaset är etiskt märkt. Utöver detta krav ska samtliga matförsäljare ha minst en etiskt märkt produkt i sitt sortiment.

Kulturkalaset arbetar också aktivt i programläggningen för att få till en bra blandning av åldrar och kulturformer på stan eftersom detta visat sig vara ett framgångsrecept för lugna dagar. Ingen ska känna sig exkluderad på grund av kön, etnicitet, funktionalitet, sexuell läggning, könsidentitet/-uttryck, religion och ålder. I största möjliga mån skapas fysisk tillgänglighet som exempelvis läktare för rullstolar och syn- och teckentolkning. Kulturkalaset samarbetar med Team Göteborg när det gäller volontärer. Det är ett socialt projekt där unga människor engageras i en rad stadsangelägna evenemang året runt, med syftet att ge meriter och erfarenheter som ger bättre förutsättningar att komma ut i arbetslivet.

Sedan 2018 arbetar Kulturkalaset, i samarbete med Kretslopp & Vatten, med satsningen Engångsfritt Kulturkalas som syftar till att evenemanget ska vara helt fritt från engångsartiklar år 2021.

Checklistor för hållbara evenemang

Prenumerera på Göteborg & Co:s nyhetsbrev

Vill du ha kontinuerliga uppdateringar från Göteborg & Co i din mailkorg?

Registrera