Hoppa till innehållet

Sök

Vad söker du efter?

Göteborgs 400-årsjubileum

Färgglad illustration för Göteborgs 400 års jubileum

Göteborgs Jubileumsfirande rivstartar med en stor Jubileumsfestival 2 – 5 juni på Frihamnspiren och fortsätter hela sommaren fram till 3 september. Staden fylls av musik och dans, matupplevelser, historiska promenader, gôtt tjôt, innovationer, upplevelser för stora och små och mycket, mycket mer.

Läs mer om höjdpunkterna på Göteborgs 400-årsjubileums hemsida.

När Göteborgs 400-årsdag inföll, mitt under pandemin 2021, firades det med en direktsänd officiell ceremoni. Nu är det äntligen dags att fira jubileet tillsammans!

Montagebild över några höjdpunkter ur Göteborgs Jubileumsfirande 2 juni - 3 september.

Göteborgs Stad bestämde sig tidigt för att 400-årsjubileet ska användas som en katalysator och en milstolpe i stadens utveckling där processer sätts i gång som stärker och bidrar till att göra Göteborg till en ännu bättre stad – att leva och verka i, och att besöka.

Göteborg 400 år är ett av Göteborgs viktigaste visionsuppdrag. Arbetet utgår från en vision som handlar om att göra Göteborg internationellt känd som en modig förebild för hållbar tillväxt. En stad som är innovativ och öppen, en inkluderande stad där alla invånare känner mening och delaktighet.

Hållbarhet i handling

I grunden handlar Göteborgs 400-årsjubileum om att vara en förebild för hållbar tillväxt, att inkludera och skapa delaktighet i stadens utveckling. Arbetet utgår från göteborgarnas idéer och genomsyras av hållbarhet i handling.

Läs mer om jubileets hållbarhetsarbete

Detta har hänt – en sammanfattning

Kollage av många bilder från Göteborgs jubileum

2009 får Göteborg & Co i uppdrag att leda, samordna, kommunicera och följa upp arbetet med Göteborgs 400-årsjubileum. 2011 startar idéinsamlingen som resulterar i 1680 idéer och förslag från göteborgarna själva. 2013-2014 prövas ett antal av dessa idéer i förstudier och 2015 lämnar jubileumsorganisationen in 20 rekommenderade jubileumssatsningar till kommunstyrelsen för fortsatt utveckling. Varje jubileumssatsning tilldelas en projektägare inom staden som får ansvar att ta satsningen vidare. Vid sidan av dessa jubileumssatsningar välkomnas även externa initiativ. Jubileumsorganisationen träffar löpande göteborgare, företag, föreningar och andra aktörer i olika sammanhang. På det sättet hålls den öppna processen levande.

Läs mer om hur er organisation kan medverka: För jubileumsaktörer (goteborg2023.com)

Therese Brusberg

Chef Göteborgs 400-årsjubileum
+46 31 368 40 00

Prenumerera på Göteborg & Co:s nyhetsbrev

Vill du ha kontinuerliga uppdateringar från Göteborg & Co i din mailkorg?

Registrera