Hoppa till innehållet
Choose language
16
16 apr

Invigning Vetenskapsfestivalen

Vi kan nu presentera invigningen av Vetenskapsfestivalen 2024 den 16 april! Invigningstalare är 2023 års nobelpristagare i fysik Anne L’Huillier som genom sin banbrytande forskning har gjort det möjligt att fånga ögonblicksbilder av elektroners extremt snabba rörelser. Upptäckten har varit möjligt genom att skicka laserpulsar genom gas, så korta som attosekunder. Med oss under kvällen har vi även antropologen Stefan Helmreich, MIT som forskar om vilken information havets vågor kan ge oss om vår värld.

När: 16 april kl.17.30-19.30 (dörrarna öppnas kl.17.00)

Var: Auktionsverket Kulturarena

 Evenemanget är gratis, men du behöver boka din plats i förväg. Boka din gratisbiljett

Anne L’Huillier kommer inledningsvis att presentera sin forskning inom attofysik. Tack vare arbetet med ljusvågor och attosekunder kan man nu få syn på elektronernas rörelser. För att sätta attosekunders längd i perspektiv: en attosekund i relation till en sekund är som en sekunds relation till universums ålder. Trots elektronernas minimala storlek kontrollerar de allt, de binder ihop atomer och formar molekyler som tillsammans bygger hela världen. Deras rörelser avgör egenskaperna hos all materia som finns runt omkring oss.

L’Huilliers arbete med ljusvågor av laser skapade ett helt nytt mikroskop som definierar tid. Det ger oss information om vad som händer i atomerna, hur elektroner rör sig och hur saker fungerar inuti materia. I framtiden kommer kunskapen att komma till stor användning i bland annat elektronik och medicin och likaså oförutsägbara områden som vi ännu inte kan föreställa oss.