Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Göteborg får 13 nya auktoriserade guider – redo att visa vägen

Göteborg får 13 nya auktoriserade guider – redo att visa vägen

Göteborg har fått en förstärkning i sin guidekår med 13 engagerade och nyexaminerade guider. Nu är de efter avslutad utbildning och godkänd auktorisation redo att ta sig an uppdraget som stadens guider för både besökare och göteborgare.

Guiderna har genomfört en tvåterminers utbildning på Folkuniversitetet där det avslutande steget – auktorisationen – består i att visa sina färdigheter live under en bussguidning i staden. Guideauktorisationen arrangeras av Besöksservice, Göteborg & Co och årets kull auktoriserades i april.

Översta bilden fr. v. Henrik, Spiess, Hans Kruber, Ekaterina Khokhlova, Charlotte Landqvist, Helena Spiess, Sandra O Thorsson och Svetlana Corneliuson. Nedersta bilden fr. v. Aila Ketola Sörman, Anders Lindahl, Toffe Lindskog, Lena Jacobson, Jóna Ingvarsdóttir, Katarina Katarina Heikkilä, Birgitta Ekesand, huvudlärare och Susanna Ribas-Blomsten, assisterande lärare. Foto: Amanda Hessle.

Att lära sig all teori och presentationsteknik under utbildningen är en sak, men att guida i en rullande buss är en konst i sig – här krävs det att alla sinnen är påkopplade. Att berätta om staden så alla i bussen förstår vad man pratar om kräver mycket träning. På guidespråket kallas det för ”tajming” och är det svåraste momentet i guideutbildningen.

Att anlita en auktoriserad stadsguide är en garanti för kunden, att guiden är kunnig och professionell. Det handlar om kvalitet och trygghet, både för uppdragsgivare och publik.

När gästerna reser hem med ett leende och berättelser i bagaget, har uppdraget lyckats!

Guiderna är viktiga ambassadörer och ger besökarna en bild av Göteborg som både en levande och minnesvärd stad. Målet är inte bara att informera, utan också att inspirera. När gästerna reser hem med ett leende och berättelser i bagaget, har uppdraget lyckats!

En annan viktig del av utbildningen är att guiderna uppmuntras att hitta sin egen nisch – till exempel arkitektur, gastronomi eller kunskap om en viss stadsdel. Det stärker guidens varumärke och ökar chanserna att få uppdrag.

Efter avslutad auktorisation, som även omfattar SveGuides nationella certifiering, är guiderna redo att arbeta professionellt – som egna företagare med uppdrag i buss, till fots eller digitalt.

Vill du själv bli stadsguide? Nästa utbildning startar i höst – läs mer på Folkuniversitetets hemsida.