Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Fiskpudding, Gothenburg Royale och taco – här är Göteborgsmåltidens finalister 

Fiskpudding, Gothenburg Royale och taco – här är Göteborgsmåltidens finalister 

Jakten på Göteborgs signaturrätt fortsätter. Den 17 mars avgjordes semifinalen där sex finalister fick presentera sina bidrag som provlagades och avsmakades av juryn på plats. Nu har tre bidrag gått till final, Fiskpudding – De va la gött, Taco’hej och Gothenburg Royale. Finalen avgörs under Göteborgs Kulturkalas i slutet av augusti.

– Vi fick in över 30 bidrag som på olika sätt lyfter Göteborgs matkultur, och det är imponerande att se den kreativitet och det engagemang som deltagarna har visat. Göteborg har en stark kulinarisk tradition kopplad till havet, och det ser vi återspeglas i de tre finalisternas rätter, säger Sofie Mantzaris, konceptutvecklare tema mat på Göteborg & Co,  

Projektet Göteborgsmåltiden vill hitta en ny signaturätt för Göteborgs. En kompetent jury har bedömt bidragen utifrån kriterier så som smak, hållbarhet och kopplingen till Göteborgs matkultur. Göteborgsmåltiden genomförs av Göteborgs Stad, Göteborg & Co, Turistrådet Västsverige och RISE inom ramen för det EU-finansierade projektet SWITCH. Patrik Sewerin, köksmästare på Nola Bistro ledde juryarbetet under semifinalen.  
 
Patrik Sewerin, köksmästare på Nola Bistro ledde juryarbetet under semifinalen.   
– Det var sex mycket intressanta bidrag som vi testlagade idag. Juryn var enig i sitt beslut och det var fantastiskt att se att de som gick vidare hade sökt inspiration i historiska rätter till nutida och framtida rätter. Rätterna ger en känsla av ett Göteborg som gärna söker trygghet i sitt matarv men även är öppna för influenser från världens kök men med råvaror som speglar regionen. 

De tre semifinalisterna är:  

Fiskpudding – De va la gött

Av Maria Bodestig 
En klassisk rätt med anor från Göteborg sen 1800-talet. Fiskpudding på kolja och musselfond som dekoreras med dill och marinerad blåmussla. Serveras med ärtsallad. 

 

Gothenburg Royale

Av Malin Boban 
En ny variant på den internationella kända rätten Lobster Roll. En röra på krabba och musslor, vrångebäcksmajonäs och pepparrots serveras på bagebröd med torkad rörhinna.  

  

Taco’hej

Av Josefine Malmer 
En Göteborgs taco bestående av närproducerade råvaror som friterade musslor, syrlig vitkålssallad, sockertång och majonnäs med hetta.  


OBS. Tävlingsbidragens recept kan komma att justeras av juryn för att kunna anpassad till offentlig måltid, restaurang etc. 

Expertpanel/jury 

Juryn för Göteborgsmåltiden samlar en bred och djup kompetens från stadens kulinariska landskap. Här möts kockar, journalister och matinfluencers med forskare inom mat och hållbarhet.

  • Patrik Sewerin, köksmästare på restaurang Nola och expert på circulär odling/matlagning. Juryledare.
  • Nikola Zivkovic, matinfluenser från Göteborg och med på Matens Maktbarometer 2024. 
  • Maria Zihammou, Författare och matjournalist 
  • Britta Floren, Hållbarhetsexpert vid RISE, Sveriges forskningsinstitut, med fokus mot den gröna näringen och mer växtbaserat 
  • Jasmine Soufi, Samhällsentrpenör och projektledare för Biskopsgårdens matfestival och Food Fest Gothenburg 
  • Joel Albertsson, driver odlingsbolaget Svalan, ett grönt nav av produktion och tjänster inom biointensivt och återuppbyggande jordbruk 
  • Anna Axelsson, hållbarhetsexpert vid RISE, Sveriges forskningsinstitut, med fokus mot den blå näringen och hållbar sjömat 
  • Maria Alexandersson, Projektledare för FullkornsFrämjandet som arbetar för att lyfta fullkornets roll i en hälsosam och hållbar kost 
  • Karin Hermansson, har ett fokus mot skolmåltiden och prisad förskolekock och måltidspedagog vid Steningssunds kommun 
  • Stella Bentham, kockelev från Ester Mosessons Gymnasium  
  • Nellie Corneliusson, kockelev från Ester Mosessons Gymnasium  
  • Marcus Adevi, mat- och konsumentforskare vid RISE med fokus på hur matvanor formas och förändras och inte minst, projektledare för Göteborgsmåltiden