Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • M/S Kungsö är tillbaka – nu med ny tur till Vinga!

M/S Kungsö är tillbaka – nu med ny tur till Vinga!

Från och med 21 juni och fram till 11 augusti kan besökare återigen resa med skärgårdsbåten M/S Kungsö mellan city, Brännö och Hönö. I år trafikerar båten även sträckan Stenpiren-Vinga under söndagar med start 23 juni.

Tidtabell för M/S Kungsö sommaren 2024. Copyright: Styrsöbolaget

På Midsommarafton kör skärgårdsbåten Kungsö sin första tur för sommaren. Turerna går fram till mitten på augusti, och likt tidigare år kommer äventyrslystna resenärer kunna besöka Hönö och Brännö med direktturer från centrum.

Förutom båtlinjerna till Hönö Klåva och Brännö Husvik, finns det i år även möjlighet att åka till Vinga. Med två avgångstider från Stenpirens fasta stenkaj, kör M/S Kungsö tur-och-retur till fyrön Vinga varje söndag fram till 11 augusti. Den drygt en och en halv timma långa färden går via Rivöfjorden, förbi Nya Älvsborgs Fästning med anlöp vid Eriksbergs färjeläge och i Hönö Klåva. Ombord finns caféservering med fika, dryck och lättare lunchalternativ.

För mer information om turerna, se här.

Om Vinga

I Göteborgs ytterskärgård ligger ön Vinga belägen, cirka 10 sjömil från centrala Göteborg. Fyrön är Göteborgs västligaste punkt och har haft en viktig betydelse för sjöfarten sedan medeltiden. Idag är ön inte bebodd, men i början av 1900-talet växte bland annat vissångaren Evert Taube upp här. Några av hans tillhörigheter såsom hans luta finns idag på Vinga museum som ligger beläget högre upp på ön. Förutom museet är det också möjligt att besöka Vinga fyr och båk, gå en guidad tur med föreningen Winga Vänner, eller utforska någon av öns fina promenadstråk och bad.

Skärgårdsturen till Vinga trafikeras av Styrsöbolaget och är ett resultat av satsningen ”Tillgänglig skärgård” som genomförts i samarbete med bland annat Göteborg & Co.