Hoppa till innehållet

Sök

Vad söker du efter?

  • Hem
  • Nyheter
  • 400 dagar tills Göteborg fyller 400 år: Var med och hylla din stad med 400 saker

400 dagar tills Göteborg fyller 400 år: Var med och hylla din stad med 400 saker

Den 26 november, är det 400 dagar kvar till 2021 då Göteborg fyller 400 år. Nu bjuds göteborgarna in att vara en del av firandet med sina egna 400 saker.

Foto: Dick Gillberg/Göteborg & Co.

400 kapsyler, sagor, berättelser, sånger, teckningar, geocacher eller något helt annat. Nu bjuds invånare, föreningar, arbetsplatser och företag in till att vara en del av Göteborgs 400-årsjubileum genom att samla sina 400 saker. Det är bara fantasin som sätter gränser.

400 geocacher
En som redan vet vilka som är hans 400 saker är Lars-Erik Frödeberg som ska placera ut 400 geocacher under 400 dagar runt om i Göteborg. Varje cach innehåller historiska fakta och den 400:e cachen kommer att kunna hittas på Göteborgs officiella 400-årsdag den 4 juni 2021.

– Jag älskar Göteborg, tycker det är väldigt roligt med geocaching och ville på något sätt hylla Göteborgs 400-årsfirande. Jag hoppas att mitt projekt kan få människor att träffas, och upptäcka att genom historien lär man sig så mycket om hur staden har blivit som den är idag, säger Lars-Erik Frödeberg.

Ljud från 400 platser
”Du är här” är ett initiativ som handlar om texter, sånger och ljudinspelningar från 400 platser som bildar ett arkiv och en föränderlig föreställning. Det är skådespelarna Ulf Rönnerstrand och Ylva Olaison, konstnären och musikern Isak Eldh, författaren och musikern Magnus Haglund och poeten Lina Ekdahl som står bakom detta mobila sångspel om Göteborg. Från med den 26 november kan du gå in och lyssna på några exempel via länk på hemsidan. Fler kommer att läggas ut kontinuerligt.

– Verket är en hyllning till staden i dess mångfald av detaljer och motsägelser. Vi sätter ljus på 400 platser runt om i staden, både de kända riktmärkena och de undangömda vrårna, säger Lina Ekdahl.

Vill du vara med och fira med dina egna 400 saker? Gå in på: http://www.goteborg2021.com/400-saker/

Prenumerera på Göteborg & Co:s nyhetsbrev

Vill du ha kontinuerliga uppdateringar från Göteborg & Co i din mailkorg?

Registrera